ua en ru

Рада хоче врегулювати видобування і реалізацію бурштину

Рада хоче врегулювати видобування і реалізацію бурштину Фото: родовище бурштину

Нардепи з другої спроби підтримали законопроект "Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення"

Народні депутати з другої спроби підтримали у першому читанні законопроект № 1351-1 "Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення". За відповідне рішення проголосували 234 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування документ підтримали 219 парламентарів.
Як заявив автор альтернативного законопроекту № 1351 Юрій Вознюк з фракції "Народний Фронт", у 2008 р. Президент України Віктор Ющенко заветував даний законопроект.

"Це перший крок для того, щоб ми зробили ті речі, які дозволять наповнювати і державний бюджет і місцеві бюджети. Прошу підтримати альтернативний законопроект за основу", - заявив нардеп.

Законопроект № 1351-1 спрямований на удосконалення правового регулювання відносин щодо видобування і реалізації бурштину, в результаті прийняття яких планується спрямування несанкціонованого видобутку бурштину місцевими мешканцями у законне русло, що має призвести до наповнення місцевих бюджетів та зайнятості населення.

Зокрема у проекті закону визначаються види та строки користування бурштиноносними надрами, особи, що можуть бути користувачами таких надр, порядок укладання договорів про видобування бурштину тощо. У проекті також встановлюється статус спеціалізованих комунальних підприємств та старательських артілей в бурштиновій галузі, порядок надання спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами, плати за їх користування, порядок поділу ділянок таких надр на старательські ділянки тощо.

Окрім того, визначаються особливості набуття права користування на геологічну інформацію про бурштиноносні надра, порядок утворення та діяльності бурштинової біржі, особливості проведення біржових операцій на таких біржах тощо.

Прийняття запропонованого законопроекту, як зазначається у пояснювальній записці до нього, "сприятиме скороченню незаконного видобутку бурштину, закладе основи для розвитку в Україні бурштинової галузі, сприятиме підвищенню рівню зайнятості місцевого населення", а також дозволить уникнути негативних екологічних, економічних та соціальних наслідків для економіки України від нелегального видобування бурштину".

Нагадаємо, Кабміну рекомендували створити робочі групи для боротьби з контрабандою на митниці.