ua en ru

Рада підтримала в першому читанні створення Нацагентства по поверненню активів корупціонерів

Рада підтримала в першому читанні створення Нацагентства по поверненню активів корупціонерів Фото: Верховна Рада України

У ньому будуть працювати біля ста співробітників

Верховна Рада України (ВРУ) хоче створити Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Відповідний проект закону №3040 "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" підтримали за основу 237 парламентарів.

"Проектом Закону пропонується утворити Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - Національне агентство) - компактний, висококваліфікований орган із широкими повноваженнями, високими гарантіями незалежності та, водночас, із достатньою кількістю контрольних механізмів з боку фахівців та громадськості, спеціально уповноважений на виявлення, розшук та управління кримінальними активами", - сказано в пояснювальній записці.

Гранична чисельність співробітників агентства не повинна перевищувати 100 осіб, враховуючи працівників територіальних підрозділів у разі їх створення. "Умови оплати праці фахівців Національного агентства будуть порівнюваними із умовами оплати праці Національного антикорупційного бюро. Посадові оклади працівників Національного агентства визначатимуться Кабінетом Міністрів України", - визначається в документі.

Контроль за діяльністю новоствореного агентства будуть здійснювати через механізми громадської ради, комісії зовнішнього контролю (за аналогією із оцінкою діяльності Національного антикорупційного бюро України) та щорічного оприлюднення детального звіту про роботу Агентства у звітному році.

"Національне агентство здійснюватиме розпорядження арештованими у кримінальному провадженні активами вартістю понад 200 розмірів мінімальних заробітних плат", - підкреслюється в законі.

Відповідно до Прикінцевих положень орган має бути створений і розпочати свою роботу протягом трьох місяців з дня набрання чинності даним документом.

"Розпорядження активами здійснюватиметься шляхом їх реалізації, технологічної переробки або передачі в управління на основі прозорих конкурсних процедур, а реалізація найбільш вартісних активів (понад 10 тисяч мінімальних заробітних плат) відбуватиметься за погодженням зі створеною при Національному агентстві міжвідомчою комісією з питань реалізації активів. Арештовані грошові кошти, а також одержані від реалізації або технологічної переробки активів кошти зараховуватимуться на депозитні рахунки Національного агентства в державних банках, які в залежності від судового рішення повертатимуться власнику або зараховуватиметься до спеціального фонду Державного бюджету України", - визначено у законі.

Підкреслимо, що законом передбачалося перерахування 25 відсотків від повернутих активів, які будуть спрямовуватися в спеціальний фонд Нацагентства і не будуть надходити до держбюджету.Парламентарі підтримали закон за умови виключення цієї норми.

Нагадаємо, парламент хоче розширити поняття арешту у кримінальних провадженнях.