ua en ru

Рада хоче зберегти грошове забезпечення сімей зниклих без вісти міліціонерів

Народні депутати підтримали першому читанні законопроект № 1706 "Про внесення зміни до статті 19 закону України "Про міліцію" (щодо збереження грошового та інших видів забезпечення працівникам міліції, захопленим в полон або заручниками, або безвісно відсутніми)". За відповідне рішення проголосували 235 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Як заявив автор законопроекту - народний депутат, колишній комбат з фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук, потрібно виправити ситуацію, коли сім'ї міліціонерів, які захоплені у полон, або без вісті зникли, не отримають сгрошового забезпечення.

"Прийняття цього закон дозволить нам підтримати сім'ї цих міліціонерів не жити у скрутному становищі. Я дуже прошу народний депутатів прийняти цей законопроект за основу", - заявив Тетерук.

Так, законопроект пропонує зберегти за особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, а також військовослужбовцями та працівниками Національної гвардії України, захопленими в полон або заручниками, або визнаними в установленому законом порядку безвісно відсутніми, грошове та інші види забезпечення.

Згідно з проектом, "грошове забезпечення виплачується таким членам сімей працівників міліції: дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні працівників міліції, або батькам працівників міліції рівними частками, якщо працівники міліції не перебувають у шлюбі і не мають дітей. При цьому виплата грошового забезпечення цим членам сімей здійснюється до повного з'ясування обставин захоплення працівників міліції у полон або заручниками, їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими.

У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня звільнення працівника міліції зі служби в органах внутрішніх справ України.

У разі індексації грошового забезпечення працівників міліції грошове забезпечення членам сімей працівників міліції, захоплених у полон або заручниками, а також безвісно відсутніх виплачується з урахуванням такої індексації.

Проектом також пропонується, що дія цього закону в разі його прийняття, поширюватиметься на осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, а також на військовослужбовців та працівників Національної гвардії України, які до набрання чинності цим Законом брали безпосередню участь в антитерористичній операції та міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки та були захопленими в полон або заручниками, або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми під час такої участі.

Нагадаємо, 4 лютого 2015 р. профільний комітет рекомендує Раді встановити єдиний підхід до виплат допомоги родичам загиблих міліціонерів

5 листопада 2014 р. Кабмін збільшив розмір разових виплат сім'ям загиблих в зоні АТО міліціонерів в 4 рази - до 609 тис. грн.