ua en ru

Рада хоче розширити можливості для працевлаштування переселенців

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1496 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Разом з тим депутати відмовилися ухвалювати цей законопроект одразу в цілому. За відповідне рішення проголосували лише 207 парламентарів.

Як повідомила під час подання даного законопроекту у сесійній залі голова комітету Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова, на сьогодні в Мінсоцполітики зареєстровано вже 953 тис. переселенців, з яких кожна 11-та людина (тобто більше 85 тис. осіб) потребують працевлаштування.

"Тому головна мета - забезпечити більш широкі можливості для працевлаштування таких осіб. Для цього встановлюється компенсація роботодавця за працевлаштування таких осіб в сумі витрат на оплату праці майже на 6 місяців, а в деяких регіонах - до 12 місяців. Буде встановлена компенсація на переїзд таких осіб, проходження медичної, наркологічної експертиз для працевлаштування таких осіб. Буде встановлена компенсація для роботодавців за надання додаткової освіти таким переміщеним особам у розмірі 10 мінімальних мінімумів - або 12 тис 180 грн", - повідомила Денисова.

У той же час вона зазначила, що реалізація законопроекту в 2015 р. не потребує коштів з бюджету, але потребує додаткових витрат коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в сумі майже 85 млн грн. Тому за словами Денисової, після прийняття цього закону необхідно буде законодавчо врегулювати виділення цих коштів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект вносить зміни до законів України "Про зайнятість населення", "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" та передбачає наступне:

- розширити коло осіб, які матимуть право на отримання від державної служби зайнятості ваучера для підтримання конкурентоспроможності;

- фактичні витрати роботодавця, у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за працевлаштування молоді, яка здобула професійно-технічну або вищу освіту, на новостворене робоче місце компенсувати лише за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

- змінити порядок фінансування громадських робіт, зокрема прибрати дотримання вимог паритетності між Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та місцевими бюджетами (50/50) у фінансуванні таких робіт;

- передбачити заходи щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, зокрема спрямовані на прискорення пошуку підходящої роботи.

Нагадаємо, 20 жовтня 2014 р. Рада ухвалила закон про внутрішньо переміщених осіб.