ua en ru

Рада хоче скасувати ряд спецпідрозділів МВС

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1550 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомила перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе під час представлення даного законопроекту у сесійній залі парламенту, це не проект реформування МВС, це перелік заходів по скороченню бюрократичного апарату та функцій, що не властиві МВС.

"Головна мета - це скасувати структуру і усунути дублювання самому апараті МВС. Ми хочемо відмовитися від невластивих нам функцій - ветеринарної міліції, з цим усі згодні. Також реорганізації УБОПП . Ця функція не зникає - цей відділ буде приєднаний до інших відділів МВС, тому зберігаються всі оперативні напрацювання та база, яка значна. А також скорочується апарат транспортної міліції, який абсолютно не завантажений: в рік лише 2 справи, а співробітник УВС займається всіма 57 справами в рік. Ми хочемо об'єднати ці підрозділи і розвантажити працівників. Один з найголовніших компонентів цього закону - ліквідація спеціальних і різних спецпідрозділів, яких багато, а на базі "Сокола" створити універсальний спецназ, як це є в США і Канаді", - повідомила Згуладзе.

Згідно з пояснювальною запискою, цим законопроектом як першочерговий етап реформування органів внутрішніх справ пропонуються заходи щодо оптимізації структури органів внутрішніх справ, чіткого розмежування і усунення дублювання їх повноважень, а також позбавлення підрозділів органів внутрішніх справ невластивих їм функцій.

Насамперед, це стосується спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ, створених у дев'яностих роках ХХ століття.

Нагадаємо, у Міністерстві внутрішніх справ не можуть спрогнозувати, скільки триватиме процес реформування відомства.