ua en ru

Рада хоче звільнити заповідники від сплати земельного податку

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1850-1 "Про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи)". За відповідне рішення проголосували 226 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Законопроект пропонує звільнити більше коло платників від сплати земельного податку, а саме:

- заповідники, у тому числі історико-культурні, національні природні парки, заказники (крім мисливських), парки державної та комунальної власності, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам'ятки природи, заповідні урочища та парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва;

- дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ;

- дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Як заявив голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат з фракії "Блок Петра Порошенка" Микола Томенко, цей законопроект пропонує повернутися до податкового режиму, який діяв в Україні до 1 січня 2015 р. та був скасований з ухваленням закону про внесення змін до Податкового кодексу.

"Заповідники, в тому числі історико-культурні, національні, природні парки, заказники, крім мисливських, звісна річ, парки державної і комунальної форм власності, ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам'ятки - природи не обкладати податками. Щоб ви розуміли, що таке земельний податок, от візьміть одне з наших 7 природних чудес - Асканія-Нова. Це всього-на-всього 33 тис. га. Значить, от давайте, зараз уряд нам запропонував обкласти податком. Чи одне з 7 чудес України - Софіївка уманська, дендропарк, яку місцева влада вже радісно обклала податком майже на мільйон гривень. Вони і так у боргах, значить тепер вони ще будуть платити земельний податок, а вони фінансуються виключно з державного бюджету", - сказал Томенко.

Нагадаємо, 5 березня 2015 р. Рада не підтримала збільшення надходжень до місцевих бюджетів.