ua en ru

Рада хоче забезпечити військових безкоштовною психологічною допомогою

Рада хоче забезпечити військових безкоштовною психологічною допомогою Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 290 нардепів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2686 "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо психологічної реабілітації військовослужбовців після виконання завдань у бойових умовах)". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Також депутати 238 голосами підтримали підготовку даного законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Законопроект передбачає надання права військовослужбовцям, військовозобов'язаним та резервістам, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, а також особам, звільненим у запас після виконання ними службово-бойових завдань в екстремальних (бойових) умовах, права на безкоштовне проходження психологічної, медико-психологічної реабілітації з відшкодуванням вартості проїзду до відповідних центрів.

Фінансування цих видатків буде здійснено в межах державного бюджету України, передбачених на утримання відповідних військових формувань України (за програмою "Заходи з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції").

Нагадаємо, за даними Міноборони, близько 2,5 тис. учасників АТО пройшли реабілітацію.

Раніше в Міноборони заявляли, що всі демобілізовані отримують психологічну консультацію.