ua en ru

Рада хоче до 2020 р. звільнити від ПДВ та акцизу імпорт електромобілів

Рада хоче до 2020 р. звільнити від ПДВ та акцизу імпорт електромобілів Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 247 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 1912 "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив один з авторів законопроекту, яких всього нараховується близько 20 осіб, нардеп з фракції "Народний фронт" Геннадій Кривошея, на сьогодні актуальним залишається розвиток енергозберігаючих видів транспорту та його інфраструктури.

"Сьогодні у нас є можливість шляхом надання пільг ввезення на територію України електромобілів скоротити використання енергоносіїв, у тому числі держави, яка сьогодні окупує Україну. Я хочу звернути увагу, що при використанні електромобілів, вартість проїзду 100 км на електромобілі коштує близько 10 грн, а на звичайному автомобілі - в середньому 150 грн", - заявив Кривошея.

Так, законопроект пропонує тимчасово, до 1 січня 2020 р., звільнити від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) та акцизним податком операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, що класифікуються за товарною підкатегорією 8703 90 10 00 згідно з УКТ ЗЕД (до цієї підкатегорії відносяться транспортні засоби, оснащені електричними двигунами), доповнивши підрозділи 2 та 5 розділу XX "Прикінцеві положення" Податкового кодексу України відповідними пунктами.

Нагадаємо,також Верховна Рада хоче звільнити від ПДВ імпорт деревообробного обладнання.