ua en ru

Рада готова до створення електронного парламенту, - Гройсман

Верховна Рада України готова до створення електронного парламенту. Про це на конференції заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, передає кореспондент РБК-Україна.

"Створення електронного парламенту - це важливе завдання. Перед нами стоїть завдання перетворити централізовану і багато в чому неефективну систему управління в державі в європейське і сучасна держава. Природно, роль парламенту в цьому процесі надзвичайно важлива. Тому підготовлений план реформ (законодавчого забезпечення, - ред.), який я презентував народним депутатам, в тому числі передбачає якісні зміни самого парламенту. У цьому контексті створення електронного самоврядування, електронного парламенту також дуже важливо... Це суттєво підвищить якість самої комунікації між людьми і владою", - заявив спікер.

Голова Верховної Ради України впевнений, що співпраця з міжнародними партнерами буде сприяти процесу створення такого електронного самоврядування в Україні:

"Керівництво парламенту і народні депутати абсолютно відкриті в цьому процесі", - додав Гройсман.

У свою чергу, голова профільного комітету Ради з питань зв'язку Олександр Данченко також зазначив, що Верховна Рада України готова до створення такого електронного самоврядування:

"Влада повинна належати народу, тому ми повинні зробити все для створення ефективної комунікації з владою. Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС. Одним із зобов'язань України в рамках цієї угоди є створення такого електронного самоврядування", - підкреслив він.

За його словами, кошти, які раніше виділялися на створення такого електронного самоврядування, не використовувалися за призначенням.

"90% з цих коштів просто пішли в нікуди. Тому сьогодні в України по суті останній шанс для реалізації цієї реформи", - сказав він.

У той же час, заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків зазначив, що електронні технології зроблять роботу парламенту більш ефективною.

"Електронні технології - це інновацій, з якими люди можуть працювати більш ефективно... Відповідний сервіс ми вже зробили, тепер робота за законодавцями. Необхідно прийняття закону, який зобов'яже чиновників використовувати цей сервіс", - повідомив він.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді України вести електронну петицію для колективного звернення громадян.