ua en ru

Рада допустила громадськість до ухвалення важливих для екології рішень

Рада допустила громадськість до ухвалення важливих для екології рішень Фото: Верховна Рада України

Документ підтримали 259 нардепів

Верховна Рада України прийняла в цілому проект закону №2009а-Д, яким передбачається ввести безкоштовний реєстр по оцінці впливу на навколишнє середовище. За документ проголосували 259 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Метою закону є встановлення правових та організаційних засад оцінки впливу на навколишнє середовище, та забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо участі громадськості у прийнятті екологовагомих рішень.

Так, в документі встановлюється послідовність проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Згідно з актом, вводиться імперативне правило, за яким проведення оцінки впливу при прийнятті рішення про здійснення планованої діяльності є обов'язковим і визначено перелік об'єктів, стосовно яких застосовується процедура ОВС.

Прозора процедура участі громадськості в процесі оцінки впливу на навколишнє середовище передбачена законопроектом на всіх етапах, таким чином, негативний вплив на навколишнє середовище і здоров'я людини буде глибоко і детально проаналізовано перед початком масштабних робіт і враховано при прийнятті остаточного рішення.

Зокрема, пропонується забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, що стосується планової діяльності та процедури громадського обговорення, а також ведення Єдиного загальнодоступного реєстру по оцінці впливу на навколишнє середовище в мережі Інтернет. Таким чином, весь процес ОВС буде відслідковуватися на сайті.

У проекті закону також регламентовані терміни подачі заявок для подання пропозицій громадськістю, що, в свою чергу, зменшить корупційні ризики. У законі підкреслюється, що кожен громадянин України має право на участь у громадських обговореннях з питань впливу запланованої діяльності на навколишнє середовище.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує передати повноваження по охороні природи місцевій владі.