ua en ru

Рада надала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів

Рада надала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів Фото: Верховна Рада

Мова йде про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього держборгу України

Верховна Рада України підтримала у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2898 "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом". За відповідне рішення проголосували 256 нардепов при 226 мінімально необхідних.

Також Рада підтримала у першому читанні та в цілому уов'язаний з попереднім законопроект № 2899 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям закону України "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" За відповідне рішення проголосували 234 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час представлення відповідних законопроектів у парламенті, мова йде про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього державного боргу.

"Мова іде виключно про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього державного боргу. Мова не йде про державні українські банки, які виплачують свої зобов'язання. Хочу підкреслити, що ця боргова операція не має жодного негативного впливу ні на українські банки, ні на валютний курс", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що довіра кредиторів до України буде більшою, оскільки після цієї операції борги України будуть меншими, економіка України буде здоровішою.

"Що ми просимо у наших зовнішніх приватних кредиторів? Прислухатись до пропозиції уряду України і реструктуризувати борги Україні, якими володіють приватні кредитори, на умовах ,які запропонував уряд України", - заявив Яценюк.

"В найближчі 4 роки нам необхідно додатково отримувати ресурс від цієї реструктуризації аби зменшити навантаження на українську державу від зовнішніх боргів на суму загалом близько 15 млрд долл. США. Зараз уряд просить вас надати право Кабінету міністрів - підкреслюю, право, а ми приймемо рішення, чи скористатись ним - на введення мораторію на зовнішні виплати України у боргових зобов'язаннях перед виключно приватними кредиторами за переліком, які є додатком до цього закону ", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що уряд України не відмовляться від виплат за зобов'язаннями, але на своїх умовах.

Ці проекти законів дають уряду право призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов'язаннями державних та гарантованого державою боргів України, що зазначено в додатку до відповідної постанови Кабміну. А в разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну, цей мораторій захищає активи держави і державного сектора.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін звернувся до Ради з проханням надати йому право мораторію на виплати зовнішніх боргів.

Рада надала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів

Рада надала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів

Рада надала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів

(Джерело: Facebook Сергія Лещенка)