ua en ru

Робоча група з тарифами просить Кабмін перевірити достовірність дефіциту "Нафтогазу"

Робоча група з тарифами просить Кабмін перевірити достовірність дефіциту "Нафтогазу" Фото: "Нафтогаз України"

У Раді оприлюднили звіт робоча група з розгляду питань обґрунтованості підвищення цін і тарифів на енергоносії і комунальні послуги

Робоча група з розгляду питань обґрунтованості підвищення цін і тарифів на енергоносії і комунальні послуги просить Кабінет міністрів України перевірити достовірність дефіциту НАК "Нафтогазу України". Про йдеться в звіті групи, озвученому народним депутатом від "Самопомочи" Оленою Бабак в ході засідання парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо ми розкладаємо всю структуру роздрібної ціни на газ для населення у відсотках: 40% цієї ціни складають витрати "Нафтогазу", якими вони повинні фінансувати свою діяльність, а також закупівлю імпортного газу. 39% у цій ціні - це податки, ПДВ, цільову надбавку, рента. 5% тільки - це "Укртрансгаз" отримує за транспортування газу, а 8% - облгази сьогодні за розподіл і постачання та 8% - це ціна газу нашою власного видобутку", - заявила Бабак.

При цьому нардеп зазначила, непрозорість формування ціни на газ.

"Ми з вами бачимо, що ті 40% у структурі ціни газу, які отримує "Нафтогаз України", вони повинні профінансувати імпорт, а це залежить від того, скільки ми повинні купувати і чи достатньо буде коштів або буде дефіцит. При цьому ми з вами знаємо, що у нас є в бюджеті цього року за рахунок обміну власних акцій додаткової емісії на облігації державної внутрішньої позики, "Нафтогаз України" повинен відповідно до статті 19 закону про держбюджет отримати 31 млрд грн, а також частину різниці в тарифах для постачання тепла підприємствам. Тому ми б хотіли, щоб питання достовірності дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України" для покриття різниці в цінах на газ для вироблення тепла для населення за рахунок доходу цієї моржі, яку я показала, був перевірений Кабінетом міністрів України", - заявила Бабак.

Нагадаємо, міністр палива і енергетики Володимир Демчишин стверджує, що країна готова до початку опалювального сезону.