ua en ru

Кабмін, НКРЭКУ і "Нафтогаз" надали різні дані щодо газу для населення, - робоча група

Кабмін, НКРЭКУ і "Нафтогаз" надали різні дані щодо газу для населення, - робоча група Фото: Олена Бабак

Також робоча група знайшла невідповідність по залишках в ПСГ

Кабінет міністрів, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, (НКРЭКУ) і НАК "Нафтогаз України" надали різні дані щодо обсягів газу на потреби населення. Про це говориться у звіті робочої групи з розгляду питань обґрунтованості підвищення цін і тарифів на енергоносії і комунальні послуги, озвучених главою групи, народним депутатом від фракції "Самопоміч" Оленою Бабак в ході засідання Верховної Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми отримали фактично три джерела інформації про обсяги газу - це дані "Нафтогазу", Кабінету міністрів України розпорядження і дані НКРЭКУ. Ви бачите, що дані "Нафтогазу" і Кабінету Міністрів України відрізняються тому, що немає практики затвердження фактичного балансу газу в Україні по закінченню фінансового року",- заявила Бабак.

За її словами, НКРЭКУ розраховувала ціну на газ, виходячи з того, що населення в 2015 р. використовує 14,5 млрд куб. м газу. Але відразу після прийняття відповідного рішення Нацкомісії Кабмін видав розпорядження, враховуючи, що населення використовує 14 млрд кубометрів газу, тобто на 0,5 мільярда кубом дах менше, ніж було закладено в розрахунки Нацкомісії.
"Далі ми в ході робочої групи отримали від "Нафтогазу" дві цифри потреб населення на цей рік - 13,3 мільярда кубів і 14 мільярдів",- повідомила нардеп.

Також вона поінформувала, що існують невідповідності даних щодо залишків у підземних сховищах НАК "Нафтогаз Україна" і ПАТ "Укртрансгаз", також відсутні фактичні дані розподілу та надходження природного газу в Україні за 2013-2014 рр.

Нагадаємо, за даними ПАТ "Укртрансгаз", у серпні для потреб вітчизняних споживачів було імпортовано 1,031 млрд куб. м природного газу.