ua en ru

Рабинович заявив, що 1,5 млрд доларів Януковича треба спрямувати на підвищення пенсій

Рабинович заявив, що 1,5 млрд доларів Януковича треба спрямувати на підвищення пенсій Фото: Вадим Рабинович

Він закликав не дати цій сумі "розчинитися в офшорах"

Конфысковані 1,5 млрд доларів, що належали оточенню побіжного президента Віктора Януковича, необхідно направити на підвищення соціальних стандартів в країні. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив голова підкомітету Верховної Ради України з прав людини та лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабінович, коментуючи рішення суду останньої інстанції, що дозволяє повернути арештовані кошти до держбюджету.

При цьому політик зазначив, що за конфіскованими грошима необхідно ретельно стежити, щоб вони дійсно були направлені в бюджет України, а не опинилися на офшорних рахунках чиновників.

"Конфісковані гроші Януковича - це не зароблені нами гроші. Це Янукович вкрав їх у України, а ми забираємо у нього. Тобто це наші народні гроші, які повинні бути спрямовані на підвищення соціальних стандартів. Тому я наполягаю, що принциповим питанням повинно бути, куди підуть ці 1,5 млрд доларів. Якщо вони підуть на підвищення соціальних стандартів, про що говорилося неодноразово, якщо я завтра побачу, що пенсіонерам підняли в два рази пенсію, - ось тоді я буду знати, куди пішли конфісковані гроші. А якщо вони знову розчиняться в офшорах, то тут вже буде інше питання, і його буде задавати вже нова влада", - зазначив Вадим Рабинович.

Крім того, лідер партії "За життя" підкреслив, що, на його думку, влада зобов'язана пояснити всі подробиці цієї справи, щоб розподіл конфіскованих коштів було прозорим і відповідало закону.

"Сьогодні навколо цього питання склалася не зовсім зрозуміла ситуація. І все тому, що немає ніякої конкретної інформації про походження цих грошей, окрім як "забрали у близьких Януковичу фірм 1,5 млрд доларів". Я цьому тільки радий. Але покажіть, будь ласка, ці близькі фірми, що за люди за ними стоять. Невже в цьому є якась проблема? А раз нам не говорять, то в мене, як завжди щодо цієї влади, виникають цілком законні питання: де взяли, у кого взяли і куди підуть?" - зазначив Вадим Рабинович, додавши, що вже подав відповідний запит. - "Я направив депутатський запит з проханням пояснити мені дві речі: куди підуть ці гроші (нам обіцяли, що вони підуть на підвищення соціальних стандартів) і походження цих грошей. Згідно із законом, відповіді на свої питання я повинен отримати протягом 15 днів, і тоді я зможу пояснити і прокоментувати більш детально".

Нагадаємо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала рахунки нерезидентних компаній, пов'язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовими особами колишнього уряду країни і близькими до них громадянами. Після низки судових розглядів стало відомо, що суд останньої інстанції дозволив конфіскувати заарештовані 1,5 мільярда доларів, що належали оточення екс-президента Віктора Януковича.