ua en ru

RAB-тарифи змусять обленерго турбуватися не тільки про витрати, але і про мережи - експерт

RAB-тарифи змусять обленерго турбуватися не тільки про витрати, але і про мережи - експерт Фото: Роман Ніцович (uacrisis)

Існуюча система тарифоутворення не стимулює компанії інвестувати в модернізацію мереж

Існуюча система тарифоутворення "витрати плюс", яка використовується при формуванні тарифів для обленерго, не стимулює компанії інвестувати в модернізацію мереж. У той же час підготовлена до впровадження НКРЕКП система стимулюючого тарифоутворення дасть можливість такі кошти знайти, вважає керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

За його словами, енергомережі потребують додаткового ресурсу для модернізації.

"Ресурс потрібен, але також потрібно стежити, як він використовується (в рамках RAB-регулювання, - ред.). Потрібен ефективний регулятор, який би стежив, що ці кошти дійсно витрачені на інвестиції, на те, щоб зменшувати витрати і покращувати якість електроенергії в мережах, уникати переривань у постачанні споживачам. Є цілий набір індикаторів, за яким треба стежити. Це не просто додаткова виручка операторам або їх акціонерам", - зазначив експерт.

Ніцович також додав, що необхідно прописати певні зобов'язання обленерго за обсягами інвестицій у модернізацію мереж.

"Є десятирічні програми розвитку мереж, вони повинні пройти затвердження регулятором. Саме виконання цих програм, цих індикаторів, які в них закладені, і буде чинником ефективності RAB-регулювання", - вважає він.

Експерт підкреслив, що досвід регулювання розподілу електроенергії, який передбачає відхід від системи "витрати плюс", є поширеним в Європі.

Зазначимо, стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання (Regulatory Asset Base - регульована база активів, - ред.) - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Вперше методика тарифоутворення на основі регульованої бази інвестованого капіталу (RAB) була застосована у Великобританії в кінці 1980-х рр.. В середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшло більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій та на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і ряд інших держав.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС.