ua en ru

RAB-тарифи стимулюють прихід інвестицій в енергетику, - нардеп

RAB-тарифи стимулюють прихід інвестицій в енергетику, - нардеп Фото: Наталія Кацер-Бучковська (Апостроф)

У Раді відзначили, що RAB-тариф покликаний у всіх державах стимулювати інвестиції

Впровадження стимулюючого тарифоутворення дозволить залучити інвестиції в українську енергетику. Про це в ефірі політичного ток-шоу телеканалу ICTV "Свобода слова" заявила народний депутат Наталія Кацер-Бучковська.

Вона зазначила, що впровадження стимулюючого тарифоутворення є частиною реформи енергоринку, зобов'язання з проведення якої Україна взяла на себе.

"RAB-тариф покликаний у всіх державах стимулювати інвестиції у відновлення енергетичних мереж, які є застарілими, про яких влада не дбала ні при Тимошенко, ні при "Опоблоці", ні при кому. Сьогодні ми отримали абсолютно зношені енергомережі, і це загроза енергобезпеці. Їх потрібно модернізувати. У них повинні бути не мільйонні, а мільярдні, сотні мільярдів інвестицій, у тому, щоб наші енергомережі хоча б приблизно відповідали європейським", - зазначила вона.

Як відомо, 10 січня було опубліковано постанову НКРЕКП про введення RAB-тарифів для обленерго, що буде стимулювати останніх до скорочення витрат і модернізації мереж.

За словами експертів, досвід розвинутих країн свідчить про високу ефективність стимулюючого регулювання. Великобританії вдалося вдвічі скоротити витрати розподільних компаній і тарифи на передачу електроенергії за 15 років. У Румунії зношеність активів зменшилася з 75% до 48% протягом 2004-2011 років.

Крім того, у розвинених країнах RAB-тарифи надаються з метою поліпшення якості послуг: зменшення кількості відключень споживачів, поліпшення якості електроенергії.