ua en ru

Р.Караджич може з'явитися на судовому засіданні МБКЮ в Гаазі.

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджіч може з'явитися на засіданні суду у своїй справі в будівлі Міжнародного трибуналу по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі. Р.Караджич бойкотував попередні судові засідання, оскільки йому, згідно його заяві, було необхідно більше часу для підготовки до захисту. Судді МТКЮ при цьому заявляли про можливе позбавлення Р.Караджича права на свій захист і дорученні професійному адвокатові представляти інтереси колишнього політика. Напередодні Р.Караджич надіслав головуючому судді лист, в якому говорив, що з'явиться в суді 3 листопада 2009 р. 64-річний політик вирішив захищати себе сам, без допомоги адвокатів.

Після відділення Боснії і Герцеговини (БіГ) від Югославії в регіоні спалахнула громадянська війна між сербами, з одного боку, і хорватами і мусульманами з іншої. Р.Караджич очолив сербське населення цієї території, яке утворило Республіку Сербську (РС) в БіГ.

Р.Караджич звинувачується в організації масових вбивств мирних жителів в ході облоги Сараєво, в узятті в заручники співробітників ООН і в геноциді в м.Сребрениці в липні 1995 р.