ua en ru

Р.Кузьмін в ГПУ знов отримав контроль над слідством

Заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін знов отримав контроль над слідством, пише «Комерсант-Україна». Відповідний наказ генпрокурор Олександр Медведько підписав ще 9 липня, але про його зміст стало відомо тільки вчора.

"Наказ був підписаний 9 липня, - повідомив заступник генпрокурора Віталій Щьоткін. - Згідно йому, Головне слідче управління розділене: Кузьміну відійшло Головне управління з розслідування особливо важливих справ, а у мене залишилося все територіальне слідство".

В.Щьоткін не побачив в цьому рішенні нічого екстраординарного і назвав його "звичайною кадровою зміною".

Раніше в Генпрокуратурі (ГПУ) вже діяла схема, за якою слідством займалися два заступники генпрокурора: Головне управління з розслідування особливо важливих справ знаходилося у веденні Р.Кузьмина, а Головне слідче управління - Миколи Голомши. Проте рік тому генпрокурор усунув обох заступників від слідства, об'єднавши обидва слідчі управління в одне і передавши його під нагляд заступника генпрокурора В.Щьоткіна. На такий крок О.Медведько пішов після того, як між заступниками генпрокурора розгорівся конфлікт, відгомони якого з'являлися в пресі. Тодішній начальник підконтрольного в той час Р.Кузьміну управління Петро Коваль подав рапорт на ім'я Сергія Вінокурова (на той момент в.о. генпрокурора) з проханням провести службову перевірку порушень, нібито допущених слідством в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння Віктора Ющенка. При цьому він наполягав на усуненні від розслідування підлеглих заступника генпрокурора М.Голомши. В той же час тодішній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук попросив генпрокурора вивести з підпорядкування Р.Кузьміна слідчих Головного слідчого управління ГПУ, звинувативши його в тиску на підлеглих.

Слід зазначити, що, ухваливши рішення об'єднати наслідок під керівництвом одного заступника, О.Медведько розкритикував схему, за якою нагляд над слідством здійснюють дві людини.