ua en ru

Р.Кузьмін куруватиме розслідування справ Г.Гонгадзе, В.Чорновола та В.Ющенка

Розслідування кримінальних справ щодо убивства журналіста Георгія Гонгадзе, загибелі тодішнього лідера Народного руху України В'ячеслава Чорновола та отруєння тодішнього кандидата у Президента України Віктора Ющенка куруватиме заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Про це на прес-конференції заявив генеральний прокурор Олександр Медведько, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується розслідування кримінальних справ Ющенка, Гонгадзе , Чорновола, керівництвом розслідування буде займатися Ренат Кузьмін", - зазначив О.Медведько.

Говорячи про справу Г.Гонгадзе, генпрокурор зазначив, що досудове слідство із цієї справи завершиться в липні-серпні ц.р. Він уточнив, що на сьогоднішній день у даній справі є лише один обвинувачуваний - Олексій Пукач.

Нагадаємо, журналіста Георгія Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 р. Згодом у Київській обл. знайшли обезголовлене тіло. Вісім років потому винними в убивстві Г.Гонгадзе визнали трьох колишніх співробітників МВС. Головного підозрюваного - генерала Олексія Пукача, який протягом тривалого часу перебував у розшуку, -оперативники затримали в липні 2009 р. Замовників вбивства досі невстановлено.

В'ячеслав Чорновіл загинув унаслідок ДТП 25 березня 1999 р. під Києвом, коли його автомобіль врізався в КАМАЗ з причепом, який розвертався на дорозі. Лідери тодішньої опозиції назвали трагедію "політичним убивством".

В.Ющенка було отруєно 5 вересня 2004 р., ймовірно під час вечері з тодішнім главою СБУ Ігорем Смішком і його заступником Володимиром Сацюком на дачі останнього. Результати дослідження крові В.Ющенка показали наявність у ній слідів діоксину. У вересні 2009 р. сам В.Ющенко заявив, що розслідування справи про його отруєння завершено. "До підозрюваних відносяться колишній заступник голови СБУ, кухар і особа з обслуговування. Ці всі люди знаходяться в Москві", - заявляв В.Ющенко.