ua en ru

Р.Кастро звернувся до співгромадян із закликом підтримати економічну реформу

Президент Куби Рауль Кастро звернувся до співгромадян із закликом підтримати його радикальну програму економічних змін, заявивши, що майбутнє революції висить на волосині, передає BBC.

За його словами, реформи, що передбачають значне збільшення ролі приватного підприємництва, спрямовані на порятунок соціалістичного ладу, а не на повернення до капіталізму.

Він зазначив, що правляча комуністична партія повинна виправити свої минулі помилки і відмовитися від негативного ставлення до дрібного приватного бізнесу.

Нагадаємо, Р.Кастро запропонував провести економічну реформу з метою виходу країни з кризи, що триває ось уже кілька десятиліть. На його думку, такі заходи також допоможуть залучити іноземні інвестиції. Відповідно до запропонованого Р.Кастро проекту, планується об'єднати дві валюти, що знаходяться в офіційному обігу на острові, - кубинський песо і конвертований кубинський песо. Також передбачається поширення права на самостійну зайнятість на 178 категорій, включаючи кав'ярні, ремонтні та взуттєві майстерні, перукарні та таксі. Всі підприємці будуть зобов'язані платити податок на особистий прибуток, податок з продажів та на наймання персоналу.
Раніше Р.Кастро попереджав, що має намір скоротити 1 млн робочих місць на державних підприємствах у 2011 р. Щоб звільнені співробітники змогли знайти нове місце роботи, влада пообіцяла зняти ряд заборон на приватне підприємництво.