ua en ru

За п'ять місяців 80% бюджету використали на покращення озброєння та техніки для ЗСУ

За п'ять місяців 80% бюджету використали на покращення озброєння та техніки для ЗСУ Фото: Степан Полторак

Триває робота щодо зміни системи управління військами

Реформування української армії відбувається за всіма напрямами, зокрема, за п'ять місяців 80% бюджету спланували та використали, щоб покращити озброєння та техніку. Про це заявив міністр оборони України, генерал-полковник Степан Полторак в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр".

За його словами, система, яка працювала раніше, не тільки не забезпечувала, а й вела до серйозних проблем. Триває плідна робота щодо зміни системи управління військами.

"Ми навчилися захищати державу: нині працюємо дуже серйозно, провели п'ять черг часткової мобілізації. Підготовлено певні резерви, налагоджено плідну співпрацю із підприємствами Укроборонпрому. Фактично за п'ять місяців 80% бюджету спланували та використали, уклали договори, щоб покращити озброєння та техніку", - зазначив мініст оборони.

Окрім того, він нагадав, що Указом Президента України збільшено чисельність ЗСУ до 250 тисяч.
"Уже сформовано нові 2 механізовані, 4 мотопіхотні та 3 артилерійські бригади, аеромобільну бригаду та бригаду армійської авіації, а також 37 мотопіхотних батальйонів, що значно посилило бойову спроможність військ", - зазначив Полторак.

За його словами, упроваджено нові стандарти підготовки військ і органів управління майже на всіх рівнях з урахуванням досвіду АТО.

Зокрема, будується система управління територіальною обороною з урахуванням визначених завдань організації і ведення тероборони у військово-сухопутних зонах на командування Сухопутних військ. Також прийнято на озброєння ЗСУ нові та модернізовані зразки озброєння та військової техніки, і нині цей процес триває.

"Вживаємо заходів щодо вдосконалення процедури та формування державного оборонного замовлення. Розпочато експеримент у двох військових частинах щодо запровадження нової системи харчування. Результат - значно покращився раціон для бійців. Також розробляємо новий склад повсякденних сухих пайків військовослужбовців згідно із фізіологічними потребами та новими стандартами", - додав міністр.

Нагадаємо, за словами Полторака, на підставі 102 стандартів НАТО в Міністерстві оборони України вже надано чинність 50 нормативно-правовим документам НАТО.