ua en ru

П’ять міст на україно-російському кордоні втратять газ у разі припинення транзиту, - ОГТСУ

П’ять міст на україно-російському кордоні втратять газ у разі припинення транзиту, - ОГТСУ Фото: п’ять міст на україно-російському кордоні втратять газопостачання через запуск Північного потоку-2

У разі припинення транзиту російського газу по території України п’ять міст на україно-російському кордоні одразу втратять газопостачання. Крім того, здатність України імпортувати газ з європейських країн значно обмежиться.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Оператора ГТС України (ОГТСУ).

Як зазначається в повідомленні, запуск "Північного потоку-2" призведе до того, що український маршрут остаточно втратить транзитні обсяги російського газу.

"Нам буде недоступний віртуальний реверс, який цього року забезпечив майже 90% імпорту газу до України. Натомість Європа ймовірно втратить можливість користуватись українськими сховищами газу, у яких, нагадаємо, в 2020 році зберігалось близько 10 млрд куб. м газу європейських компаній", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ОГТСУ буде вимушений змінити режим роботи української ГТС з транзитного на обслуговування виключно внутрішніх маршрутів.

У прес-службі зазначили, що цю позицію компанія має намір довести під час процедури розгляду заявки на сертифікацію Nord Stream 2, у якій ОГТСУ бере участь.

Ризики для прикордонних районів

В ОГТСУ уточнили РБК-Україна, що у разі повного припинення транзиту природного газу з Російської Федерації через територію України відбудеться припинення подачі природного газу у кількох прикордонних населених пунктах - на кордоні з Молдовою та Росією.

"Проблема в тому, що газ до них надходить через територію Молдови (Могилів-Подільський, Вінницька обл.) або через газопроводи-відводи, до яких підключені на території Російської Федерації (м. Вовчанськ, Харківська обл., с. Воєводське і смт. Троїцьке, Луганська обл.). Є ризики для частини прикордонних споживачів Одеської області, які отримують газ з території Молдови", - додали в операторі та нагадали, що про ці ризики повідомляли ще у 2019 році.

Зокрема, у звіті уряду за 2019 рік йдеться про те, що Вовчанськ, Могилів-Подільський, Троїцьке та Воєводське при зупинці транзиту залишилися б без газу через особливості приєднання до мережі.