ua en ru

Путін виділив фінансування на повернення біженців на Донбас

Путін виділив фінансування на повернення біженців на Донбас Фото: Володимир Путін (kremlin.ru)

У рамках гранту буде виділено 471 тисячу рублів

У Росії організація "Центр розвитку регіону" з Краснодарського краю виграла грант президента Російської Федерації Володимира Путіна на реалізацію програми "Репатріація біженців на Донбас", передає "Комерсант".

Так, проект розраховано на Росію та окуповані частини сходу України, а загальна сума фінансування становить 654 тисяч рублів, а в рамках гранту буде виділено 471 тисячу рублів.

Видання зазначає, що програма буде реалізовано на всій території РФ "і російськомовного простору" (у формі дистанційних послуг і роботи), в тому числі на території Донецької та Луганської областей України, за винятком лінії зіткнення воюючих сторін.

Відповідно до інформації про проект на сайті Фонду президентських грантів, програма "Репатріація біженців в Донбас" спрямована на допомогу жителям Донецької і Луганської областей, які постраждали в результаті конфлікту в Україні. Організація стверджує, що до РФ з 2014 року приїхали 660 тисяч біженців з України, а всього територію Донбасу покинули понад 2 мільйони людей.

Автори проекту підкреслюють, що більшість переселенців готові повернутися на Батьківщину, якщо їм буде забезпечено роботу і житло у безпечних районах, але поки в місцях компактного розселення біженців виникає соціальна напруга, а територія Донбасу страждає від відтоку працездатного населення.

Так, "Центр розвитку регіону" пропонує програму допомоги біженцям, що складається з трьох етапів: проведення соціологічного дослідження в середовищі біженців, розробка і публікація рекомендацій для репатріації, а також організаційне сприяння поверненню біженців на Донбас, включаючи допомогу при працевлаштуванні.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що плани США постачати зброю в Україну призведуть до загострення конфлікту на Донбасі.