ua en ru

Путін: Україна більше не є ексклюзивним транзитером російського газу

Україна втратила ексклюзивне право головної країни-транзитера російського газу. Про це 6 вересня після запуску першої лінії нового газопроводу "Північний потік" (Nord Stream), що з'єднав російські родовища і споживачів Європейського Союзу, сказав прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Запуск нової магістралі в обхід України відбувся на газокомпресорній станції "Портова", яка розташована практично на кордоні Росії і Фінляндії, передає радіостанція "Голос Америки".

"Україна - наш давній партнер, традиційний. Як і для будь-якої транзитної країни, завжди є спокуса скористатися своїм винятковим транзитним становищем. Тепер цей ексклюзив зникає. Я думаю, що наші відносини будуть набувати все більш і більш цивілізованого ринкового характеру", - цитує слова прем'єр-міністра Володимира Путіна офіційний портал уряду Росії.

Першу лінію "Північного потоку", велика частина якого пролягла по морському дну Балтійського моря, вдалося побудувати менше, ніж за півтора року. За цей час робітники з 23 країн проклали труби на відстані в 1244 км. Друга лінія цього складного транснаціонального енергетичного проекту дозволить "Північному потоку" вийти на проектну потужність 55 млрд кубометрів газу в рік. Друга гілка "Північного потоку", сказав прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, готова майже наполовину.

Проект, де контроль належить державному "Газпрому", обійшовся, з урахуванням процентних ставок, у 8,8 млрд євро, повідомив журналістам віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін.

Деякі аналітики скептично в оцінках економічної ефективності газопроводу, який запрацює на повну силу лише в наступному році, і вказують на те, що Росії буде нелегко збільшити продажі газу в Європі через економічні проблеми в єврозоні, передає Reuters.