ua en ru

Путін: Митний союз і Єдиний економічний простір не є відродженням СРСР

Митний союз (Росія, Казахстан, Білорусь) і Єдиний економічний простір (ЄЕП) - це не відродження СРСР, це інтеграційне об'єднання абсолютно іншого класу. Таку заяву зробив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, відповідаючи в прямому ефірі державних телеканалів на питання росіян. Це реальна інтеграція з виходом передачі частини функцій на наднаціональні органи, сказав він. Як вважає прем'єр, така інтеграція дозволяє країнам-учасницям повністю зберегти незалежність держави.
При цьому Путін відзначив, що поки інтеграція між країнами ЄЕП не досягла рівня Євросоюзу. "Але ми говоримо про можливість в майбутньому, після запуску Єдиного економічного простору, перейти до формування Євразійського союзу. Я думаю, що в результаті переговорного процесу і досягнення компромісу ми, звичайно, дійдемо до цього - сподіваюся, і до загальної валюти і до узгодження загальної макроекономічної політики", - сказав Путін.
Нагадаємо, лідери Росії, Білорусі і Казахстану підписали 11 листопада пакет документів про інтеграцію в рамках Єдиного економічного простору (ЄЕП). Підписані Декларація про євразійську економічну інтеграцію і Договір про Євразійську економічну комісію (ЄЕК, приступить до роботи з 1 січня 2012 р.). Документи передбачають глибшу економічну інтеграцію трьох держав - учасників Митного союзу. Мова йде про створення РФ, Білоруссю і Казахстаном спочатку Єдиного економічного простору, а в майбутньому - Євразійського економічного союзу.
З ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994 р. виступив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що спочатку до союзу увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити кількість учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану. Тексти перших документів в рамках створення Євразійського економічного союзу були узгоджені на зустрічі голів урядів Митного союзу і ЄврАзЕС в жовтні 2011 р.