ua en ru

Путін запропонував Японії до кінця року укласти мирний договір

Путін запропонував Японії до кінця року укласти мирний договір Фото: Володимир Путін (kremlin.ru)

Путін погодився активізувати укладення мирного договору з Японією

Президент Росії Володимир Путін пропонує Японії до кінця 2018 року укласти мирний договір. Про це він заявив на пленарному засіданні Східного економічного форуму, передають російські ЗМІ.

Зокрема, Путін зазначив, що прийняв пропозицію японського прем'єра Сіндзо Абе змінити підхід до переговорів щодо мирного договору.

"Така проста думка прийшла мені в голову прямо зараз", - підкреслив Путін.

Він також нагадав, що сторони вже 70 років шукають способи вийти на укладення мирного договору.

"Сіндзо сказав: "Давайте змінимо підхід". Давайте. Давайте укладемо мирний договір, ну не зараз, але до кінця року. Без всяких попередніх умов. А потім на основі мирного договору, як друзі, продовжимо вирішувати всі спірні питання", - додав російський президент.

Нагадаємо, рік тому РБК-Україна повідомляло, що Абе закликав Путіна укласти мирний договір. Тоді, виступаючи на сесії Східного економічного форуму, Абе назвав "ненормальною" ситуацію, коли дві країни досі не уклали мирний договір за підсумками Другої світової війни.

Зазначимо, головною перешкодою для укладення мирного договору між Росією і Японією є суперечка щодо чотирьох островів Курильської гряди, які відійшли РФ після Другої світової війни. Токіо вважає, що мирний договір не може бути підписаний без врегулювання питання про приналежність Курильських островів.

За два місяці до пропозиції Абе японську делегацію не пустили на Курильські острови через санкції проти РФ.