ua en ru

Путін підписав закон про заборону "бандерівської" символіки в РФ

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який вводить штрафи за публічне демонстрування та збут атрибутики або символіки організацій, які співпрацювали з фашистами, або не визнають вирок Нюрнберзького трибуналу.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який вводить штрафи за публічне демонстрування та збут атрибутики або символіки організацій, які співпрацювали з фашистами, або не визнають вирок Нюрнберзького трибуналу. Закон опублікований на офіційному порталі правової інформації.

Закон передбачає внесення поправок до статті 20.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення, які запроваджують відповідальність за пропаганду і публічне демонстрування як нацистської атрибутики або символіки, так і публічне демонстрування атрибутики або символіки екстремістських організацій, які співпрацювали з фашистами, організаціями або їх представниками, які заперечують вирок Нюрнберзького трибуналу.

При цьому в документі зазначається, що перелік організацій, чия символіка підлягає забороні, "визначається в порядку, встановленому урядом Російської Федерації".

Раніше віце-спікер Держдуми Сергій Железняк, який є одним з авторів законопроекту, пояснював, що екстремістська і нацистська діяльність часто пропагується "з допомогою атрибутики та символіки організацій коллаборационистского характеру". До колабораціоністських організацій він відніс, насамперед, Організацію українських націоналістів під керівництвом Степана Бандери.

Один з авторів законопроекту, заступник голови конституційного комітету Держдуми Дмитро Вяткін зазначав, що нові поправки дозволяють прирівняти до колабораціоністів "моральних послідовників бандерівців" - українські організації "Свобода" і "Правий сектор".

Громадян за порушення нового закону будуть штрафувати на суму від 1 тис. до 2 тис. руб. (в якості альтернативи також передбачений адміністративний арешт до 15 діб), а посадових осіб - у розмірі від 1 тис. до 4 тис. руб. Сума штрафу для юридичних осіб - від 10 тис. до 50 тис. рублів.

За виготовлення або збут такої атрибутики і символіки в цілях пропаганди будуть штрафувати на суму 2-2,5 тис. руб. (для фізичних осіб), 2-5 тис. руб. (для посадових осіб), 20-100 тис. руб. (для юридичних осіб).

Нагадаємо, Держдума РФ прийняла в другому читанні законопроект, що забороняє демонстрацію символіки організацій, які співпрацювали з нацистами під час Другої світової війни.