ua en ru

Путін відзначив можливість будівництва третьої черги газопроводу "Північний потік"

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін не виключає будівництва третьої черги газопроводу "Північний потік". Про це він повідомив сьогодні в ході бесіди зі співробітниками Магнітогорського металургійного комбінату, відповідаючи на питання про перспективи попиту на трубну металургійну продукцію, передає РБК.
"Зараз буде будуватися друга гілка" Північного потоку "по дну Балтійського моря, на черзі -" Південний потік ", а може, ще одна черга" Північного потоку ", - зазначив прем'єр.
При цьому він висловив упевненість, що попит на трубну продукцію буде відновлюватися, в тому числі і за рахунок вітчизняних споживачів.
Путін також нагадав про будівництво нафтопроводу ССТО (Східний Сибір - Тихий океан) і зауважив, що значна частина попиту буде пов'язана з ремонтом і модернізацією існуючого трубопровідного транспорту.
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding ("дочка" BASF SE) і E. On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська NVNederlandse Gasunie і французька GDF Suez SA (По 9%).Бюджет проекту - 7,4 млрд євро. Початок транспортування природного газу безпосередньо з Росії в Євросоюз по газопровідної системи "Північний потік" намічено на IV квартал 2011р. Будівництво другої, паралельної, нитки буде завершено в 2012р. Після завершення будівництва обох ниток в кінці 2012 р. "Північний потік" зможе транспортувати з РФ до Європи 55 млрд куб. м газу на рік, що достатньо для забезпечення 26 млн домогосподарств.