ua en ru

Путін пояснює негативне ставлення українців до Росії браком інформованості

Президент Росії Володимир Путін негативне ставлення українців до Росії браком інформованості, у тому числі в питанні євроінтеграції. Про це він заявив сьогодні під час великої прес-конференції.

"Я думаю, що питання в інформованості. Я думаю, що і у нас є люди націоналістичної налаштованості, які можуть цілком бойко висловлювати свою точку зору по відношенню до України. Але більшість російських громадян позитивно ставляться до України. Те ж саме, я думаю, і в Україні по відношенню до Росії... Думаю, що питання в значній мірі пов'язаний з недостатністю інформованості, в тому числі й в питанні європроцесу в Україні", - заявив Путін.

Водночас він спростовує звинувачення на адресу РФ, нібито саме вона "вкрала європейську мрію" у громадян України.

"Ми до цього не маємо відношення. Це вибір українського народу і легітимної влади, вступати чи не вступати, підписувати чи не підписувати", - заявив Президент Росії.

При цьому Путін рекомендує, перш ніж робити які-небудь висновки, почитати документи щодо асоціації з ЄС.

За його словами, саме тому, що український народ погано поінформований у цьому питанні, опозиція так активно звертається до євротематики, "тому що легко спекулювати на цій тематиці".

"Ніхто ж нічого не читає. Подивитися, що там написано - відкрити ринки, грошей немає, норми і техрегламенти запровадити європейські, промисловість треба закрити, сільське господарство розвиватися не буде. Це явний крен туди - ставати сельхопридатком єврозони. Це їх вибір", - додав Путін.

"Адже ми Україну нікуди не тягнемо. У нас з Україною є зона вільної торгівлі. Якщо Україна підпише це (УА з ЄС), ми змушені будемо преференції зняти. Ми для себе не можемо їх зберегти", - зазначив Президент РФ.

За його словами, в разі приєднання України до ЗВТ з ЄС, українські товари будуть користуватися особливим режимом торгівлі, але ніякі пільги Росія не надаватиме.

При цьому Путін здивувався, чому українські опозиційні політики, які так активно підтримують євроінтеграцію, не підписали цю угоду, коли були при владі. У зв'язку з цим він пов'язує нинішні спекуляції на тему асоціацію з ЄС з внутрішньополітичною боротьбою в Україні.

"Тут не пов'язано з ЄС. Це внутрішньополітична боротьба. Підписання документа - лише привід", - заявив він.

Водночас Президент РФ підкреслив, що "хто б не переміг в цій політичній боротьбі, ми будемо співпрацювати з Україною в тому форматі й обсязі, який найбільш цікавий для українського народу".