ua en ru

Путін позбавив росіян "мобільного рабства" з 1 грудня 2013 р

Володимиром Путіним, президентом РФбув підписаний закон, який дозволяє росіянам з 1 грудня наступного року при переході з одного мобільного оператора до іншого не змінювати свій номер, повідомляється на веб-сайті Кремля. Державна Дума прийняла федеральний закон 14 грудня поточного року, Рада Федерації схвалила закон на день Святого Миколая, 19 грудня 2012 року, пише «Біржовий лідер».

Повідомляється, що операторами мобільного зв'язку може стягуватися додаткова плата за дану послугу, але її вартість не повинна перевищувати 100 рублів.

Щоб перенести номер, абонентові буде необхідно зробити відповідну заяву. Єдиною умовою при наданні такої послуги є відсутність заборгованостей по рахунку перед оператором, який обслуговував абонента раніше.

Згідно із Законом, оператор, з яким абонент вирішив розірвати договір, зобов'язується передати іншому оператору номер. Новому оператору, у свою чергу, необхідно включити цей номер ресурс нумерації.

Щоб реалізувати механізм перенесення номерів, необхідно створити спеціальну базу перенесених номерів. Створення і робота даної бази повинні будуть здійснюватися за рахунок використання коштів резерву універсального обслуговування.

Крім того, передбачається, що управління базою даних перенесених персональних номерів ляже на плечі Роскомнадзора. При цьому не виключається можливість передачі даних функцій на аутсорсинг. Повідомляється, що для створення такої бази даних буде потрібно не менше 500 мільйонів рублів. Для підтримки функціонування бази також будуть потрібні щорічні відрахування в розмірі 300 мільйонів рублів. Передбачається, що фінансуватися дані витрати будуть за рахунок мобільних операторів і резерву універсального обслуговування. Даний резерв формується також на основі виплат тих же операторів мобільного зв'язку. Ці виплати складають 1,2 відсотка від виручки. Відомо, що на даний момент обсяг фонду становить 15 мільярдів рублів.

Нагадаємо, що ще в квітні поточного року доручення про впровадження переносимості мобільного оператора (MNP) дав Дмитро Медведєв, який на той час був президентом Російської Федерації. Тоді Медведєв заявляв, що для абонента послуга має бути безкоштовною.

Раніше Держдумою були прийняті поправки в Закон «Про зв'язок», які дозволили впровадити в Росії з грудня наступного року послугу збереження телефонного номера при зміні оператора.

Поки що скористатися даною послугою можна буде лише в межах одного регіону. Однак передбачається, що можливість поширення даної послуги по всій країні буде обговорюватися на початку наступного року, коли будуть готуватися підзаконні акти.