ua en ru

Путін: "Газпром" надав Україні газ для закачки в ПГС за ціною 260 дол. за 1 тис. кубометрів

ВАТ "Газпром" допоміг Україні закачати газ в підземне газосховище (ПГС), надавши при цьому українським партнерам знижку, повідомив сьогодні на прес-конференції на Балі Президент Росії Володимир Путін.

ВАТ "Газпром" допоміг Україні закачати газ в підземне газосховище (ПГС), надавши при цьому українським партнерам знижку, повідомив сьогодні на прес-конференції на Балі Президент Росії Володимир Путін.

Коментуючи можливе підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, Путін зазначив, що це буде мати деякі негативні наслідки економічного характеру для російсько-українських відносин. Однак у політичному сенсі братерські відносини двох країн ніяк не зміняться, впевнений Президент.

"Процес іде. Ось наші банки кілька днів тому (звичайно, не без мого відома) оформили Україні черговий кредит: 750 млн дол. А "Газпром" - теж не без відома російського керівництва - пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газу в підземне газосховище зі знижкою", - проілюстрував він свою думку. За словами Путіна, вартість закачаного газу склала всього 260 дол. за 1 тис. куб. м, тоді як поточна ціна для Києва становить приблизно 380-390 дол.

"Тобто ми співпрацюємо, допомагаємо Україні, нашим українським партнерам, нашим друзям. Але якщо ми побачимо, що підписаний документ підриває наш власний ринок, ми будемо змушені приймати відповідні заходи по захисту власного ринку", - зазначив Путін. Він також висловив надію, що, перш ніж приймати подібні рішення, Україна проконсультується і з Росією.

Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що російська компанія не буде закачувати газ в підземні сховища газу України ні за яких умов.

26 червня 2013 р. стало відомо, що "Газпром" надасть "Нафтогазу України" аванс за транзит у розмірі 1 млрд дол. Загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 р. становить 5,15 млрд дол. За попередніми розрахунками, залишку цієї суми достатньо для оплати транзиту російського газу по території України до початку 2015 р., відзначали в "Газпромі".

В ПСГ України на сьогоднішній день закачано майже 12 млрд куб. м газу. Київ має намір закачати туди 18-19 млрд куб. м газу. "12 млрд - це і власний газ, приблизно 6 млрд куб. м, і той, що ми купили у "Газпрому", цей газ уже оплачений", - сказав раніше міністр Ставицький.

Раніше повідомлялося, що Україна в 2013 р. купить 25 млрд куб. м російського газу. У 2014 р. Київ планує закупити у "Газпрому" не більше 18 млрд куб. м газу і вже відправив заявку на закупівлю.

Як повідомили у Міністерстві доходів і зборів, Україна в січні-серпні 2013 р. імпортувала газу в грошовому вираженні на загальну суму 6,45 млрд дол. Зокрема, імпорт природного газу в грошовому вираженні в серпні склав 0,974 млрд дол. При цьому імпорт газу з Росії за 8 місяців зменшився на 6,1 млрд куб. м (29%) - до 15,3 млрд куб. м, з Європи ж було імпортовано 1,1 млрд куб. м природного газу, повідомили в "Укртрансгазі".

Зазначимо, що середньорічна ціна на газ для України у 2013 р. становить 407 дол. за тис. куб. м.

Зараз ПСГ України можуть вмістити 30 млрд кубометрів. Раніше глава Міненерго Едуард Ставицький заявляв про плани збільшити їх потужності до 50 млрд кубометрів і використовувати для зберігання європейського газу.