ua en ru

Психічні розлади складають 12% хвороб в світі, - дані ВООЗ

Психічні розлади складають 12% хвороб в світі, - дані ВООЗ Фото: ВООЗ

Наразі в Україні відсутні національні стандарти охорони психічного здоров’я

За оцінками експертів Всесвітньої організації з охорони здоров'я (ВООЗ) психічні розлади складають 12% хвороб в світі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"На частку психічних розладів припадає 12% глобального тягаря хвороб в усіх країнах світу. За оцінками експертів ВООЗ, до 2020 року на їх частку припаде 15% життя людини, втрачених через непрацездатність. Максимальний тягар психічних розладів лягає на плечі найбільш продуктивної групи населення. Для економічного тягаря психічних розладів характерним є те, що частка непрямих втрат значно, у 2–6 разів, перевищує прямі витрати на лікування", - зазначається у повідомленні.

У МОЗ при цьому наголошують, що в Україні особи з проблемами психічного здоров’я переважно отримують лікування в психіатричних стаціонарах, можливості амбулаторної допомоги використовуються не в повній мірі. Відсутність національних стандартів охорони психічного здоров’я унеможливлює проведення оцінки ефективності за заздалегідь розробленими критеріями такої ефективності.

Нагадаємо, в Україні на початок 2016 року було зареєстровано 1,7 млн жителів, які потребують психіатричної допомоги.