ua en ru

ProZorro: як реалізована робота електронної системи публічних закупівель в Україні

ProZorro: як реалізована робота електронної системи публічних закупівель в Україні Фото: В Україні держзакупівлі будуть відбуватися тільки через ProZorro

З 1 квітня в Україні розгорнули масштабну реформу, яка буде реалізована через електронну систему публічних закупівель ProZorro

Електронна система публічних закупівель ProZorro тепер буде застосовуватися для ведення державних закупівель України у всіх сферах.

Prozorro в УкраїніФото: Prozorro в Україні

Як себе показала пілотна версія ProZorro

У січні 2016 року екс-прем'єр-міністр Арсений Яценюк в щотижневому відеозверненні заявив, що розраховує на економію 5 млрд гривень на електронних закупівель в 2016 році, так як система державних закупівель ProZorro працювала в пілотному режимі з лютого 2015 року і, за словами Яценюка, завдяки їй вже вдалося заощадити понад 500 млн гривень при тому, що через неї проходять тільки 2% державних тендерів

"Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозволить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, в цьому році економія бюджетних коштів складе 5 млрд. гривень, а в наступному економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в кілька разів більше", - зазначив Яценюк.

Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, розповів, що за рік роботи в пілотному режимі ProZorro принесла видимі результати.

"ProZorro поки що працює на допорогових закупівлі (до 200 тис грн для товарів і послуг, і до 1,5 млн грн для робіт). Але вже в пілоті заведено понад 50 тис. тендерів на суму 12 млрд грн. При цьому економія бюджетних коштів перевищила 680 млн грн", - розповів він.

Переклад державних закупівель на ProZorro

До кінця лютого 2016 року прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України оголосила про те, що переведення державних закупівель в електронний формат системи ProZorro ведеться згідно з графіком, встановленого Законом "Про публічні закупівлі".

"Команда ProZorro вже тестує нові функції, які будуть доступні в електронній системі вже з березня Крім того, запрацював оновлений сайт ProZorro, який значно полегшує пошук тендерів", - йдеться в повідомленні.

"З нового року права на систему були передані державному підприємству "Зовнішторгвидав України", яке підпорядковане Міністерству економічного розвитку і торгівлі України. За останній рік держпідприємство було докорінно реформовано, після чого на базі "Зовнішторгвидав" був заснований офіс ProZorro", - зазначає прес-служба міністерства.

А 8 лютого, в змиємо інтерв'ю для Financial Club заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов заявив про те, що на електронну систему закупівель ProZorro з 1 квітня перейде близько 50% учасників публічних закупівель України.

"В штуках їх (учасників сфери публічних закупівель, які з 1 квітня перейдуть на ProZorro - ред.) менше 600, але грошей на них припадає приблизно 50% всіх надпорогових закупівель. Дані про держзакупівлі, зібрані поза системи ProZorro, сильно поступаються за якістю, і ми навіть не можемо сказати точно, скільки в країні тендерних комітетів. Ми оцінюємо, що їх близько 25 тисяч", - сказав Нефьодов.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 1 червня 2016 року оголосив про те, що з 1 серпня всі без винятку державні закупівлі будуть здійснюваться через електронну систему публічних закупівель ProZorro.

"Я думаю, що буде абсолютно справедливо, що всі ті, хто не перейде на цю систему керівники будуть звільнені. Це буде тільки відсутність політичної волі...Якщо у керівника немає політичної волі, щоб чесно робити закупівлі, то він не потрібен державі", - сказав він.

В цей же день Петро Порошенко підписав Закон України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони", який буде реалізований в системі ProZorro.

Президент заявив, що система ProZorro була адаптована для Міністерства оборони і зазначив, що перші електронні торги, які були презентовані в Адміністрації Президент в минулому році було лише експериментом – сьогодні стають обов'язковими на законодавчому рівні для всіх сфер, де проводяться державні закупівлі.

Принципи роботи ProZorro

На офіційному сайті системи публічних закупівель ProZorro зазначено, що основними принципами роботи системи є:

  1. Реалізація реформи через державно-приватне партнерство;
  2. Максимальне залучення всіх стейкхолдерів до реформи;
  3. Відкритість у прийнятті необхідних рішень;
  4. Краудсорсінг та краудфандинг, широке залучення громадськості;
  5. Відкритий код програмного продукту, стандартні протоколи обміну даними;
  6. Реалізація реформи за принципом «від простого до складного»

Крім того, сайт ProZorro доступно і детально описує всі аспекти електронної системи публічних закупівель