ua en ru

Прожитковий мінімум в Україні хочуть прив'язати до середньої зарплати за рік

Прожитковий мінімум в Україні хочуть прив'язати до середньої зарплати за рік Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Співвідношення прожиткового мінімуму до зарплати становитиме не менше 40% у 2021 році і не менше 50% в 2031 році

Комітет Верховної ради з питань соціальної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №3515 про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення. Документом пропонується прив'язати прожитковий мінімум до середньої зарплати за рік.

Про це повідомили в прес-службі комітету ВР.

Законопроектом закладено, що прожитковий мінімум в Україні буде на рівні 4686 гривень, що дозволить підвищити соціальний захист населення.

"Передбачається, що прожитковий мінімум повинен встановлюватися в процентному співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року", - повідомили в комітеті.

При цьому процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році і не менш 50% у 2031 році.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України провів перерахунок пенсійних виплат з 1 липня 2020 року у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму.

Також повідомлялося, що мінімальну зарплату в Україні можуть збільшити до 5 тисяч гривень.