ua en ru

Прозахідний курс докорінно підірвало економіку країни, - Медведчук

Прозахідний курс докорінно підірвало економіку країни: розрив коопераційних зв'язків і торговельних відносин з країнами Митного союзу, зниження експорту призвели до зростання дефіциту платіжного балансу, а залишок коштів на єдиному казначейському рахунку в жовтні знизився до 410 млн грн. Про це у своєму блозі повідомив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Ще недавно ми дивувалися, як багато політики і відповідальні чиновники - прихильники економічного співробітництва з країнами МС - раптово стали прихильниками ідей євроінтеграції. Озброївшись результатами досліджень маловідомих грантових центрів, вони заходилися переконувати співгромадян, що економічні закони перестали працювати в окремо взятій Україні. Високопоставлені чиновники щедро загодовували простодушний народ казками про щасливе європейське майбутнє, демократичних цінностях, цивілізаційний вибір і економічне благополуччя в тісних обіймах Євросоюзу", - заявив лідер громадського руху "Український вибір".

За словами політика, напередодні вільнюського саміту євроінтегратори заспівали по-іншому. В одностайному пориві вони визнали, що на перше місце треба ставити реальні економічні пріоритети, а не ефемерні вигоди від асоційованого полувиртуального членства в ЄС, а тому головне для України - зберегти дружні відносини з Росією та країнами МС.

"Глава Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах попросив президента про термінову зустріч для вирішення проблем вітчизняних експортерів. Хоча ще не так давно Анатолій Кирилович гордо заявляв про те, що "Європейський Союз - це не короткочасна кон'юнктура, а стратегія, яка дозволить створити у нас європейські стандарти ведення бізнесу, розвитку економіки і держави в цілому". Невже голова Союзу промисловців і підприємців все це час не мав доступу до економічній статистиці? Або він тільки сьогодні зрозуміла, яку загрозу для країни є вступ до Зони вільної торгівлі з ЄС?", - оголосив Віктор Медведчук.

"Абсолютно несподівано біля східного вектора інтеграції виявилося величезна кількість прихильників: Олександр Єфремов (не остання людина в Партії регіонів) заявив, що підписання Угоди про асоціацію призведе до закриття чи не половини українських промислових підприємств. Інна Богословська, яка раніше кричала про найжорстокішу диктатуру Росії, стала висувати претензії до об'єднаної Європи", - додав лідер громадського руху "Український вибір".

"Ймовірно, політики зрозуміли, що за економічні прорахунки народ запитає не з опозиції , а з представників партії влади. Ось тільки питання, коли вони лукавили: коли обіцяли своїм виборцям співпрацю з країнами МС або коли розповідали про переваги Євросоюзу? Або, страшно подумати, і тоді, і зараз", - заявив політик.

За словами Віктора Медведчука, саме час підняти питання про відповідальність політиків і чиновників. Народ вже дав відповідну оцінку їх діям: представники малого та середнього бізнесу пригрозили владі черговим податковим майданом.

"У цій ситуації було б справедливо, щоб ті, хто вводив в оману виборців і керівництво країни, добровільно подав у відставку. Принаймні, це відповідало б проповедуемым ними європейським стандартам. Звичайно, якщо ці стандарти ще актуальні для нашої політичної еліти", - резюмував лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.