ua en ru

Через судову реформу Румунія ризикує Шенгеном, - Юнкер

Через судову реформу Румунія ризикує Шенгеном, - Юнкер Фото: Жан-Клод Юнкер (flickr.com-epp)

В ЄС незадоволені судовою реформою в Румунії

Румунія ризикує приєднанням до Шенгенської угоди в разі продовження урядової програми по впровадженню суперечливою реформи у сфері судочинства. Про це, як повідомляє EUobserver заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоханнисом в Брюсселі.

За словами Юнкера, якщо румунське законодавство залишиться на рівні запропонованому парламентом, то питання про приєднання до Шенгену може розглядатися з негативної сторони. Як відомо Румунія, а також Болгарія, щорічно проходять перевірку функціонування судової системи з моменту приєднання до ЄС у 2007 році.

"Якщо румунське законодавство буде залишатися таким, як передбачається парламентом, тоді перевірки в рамках CVM (механізму співробітництва і перевірки) і приєднання Румунії до Шенгену буде розглядатися під зовсім іншими (тобто негативними) умовами", - сказав Юнкер.

Сам Юнкер висловив довіру до судової системи Румунії і закликав до внесення змін у закони на підставі рішення суду.

"Судова система є незалежною і функціонального, і ми не можемо сказати це про всіх державах-членах", - підкреслив він, додавши, що рішення Конституційного суду підтверджує роботу судової системи.

Юнкер похвалив Румунію, заявивши, що країна досягла значного прогресу у забезпеченні верховенства права з моменту її вступу до ЄС, і цей шлях необхідно продовжувати.

"Я впевнений, що ми зможемо мати дружній, цивілізований діалог з румунським урядом для вирішення цих питань", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 20 січня 2018 року близько 60 тисяч протестувальників в румунській столиці вимагали відкликати з парламенту проект реформи юстиції, яку просуває правляча коаліція.