ua en ru

Перевірка в ДФС може означати "внутрішньополітичні розбірки" в Кабміні, - експерт

Думки експертів щодо відсторонення голови Державної фіскальної служби (ДФС) Ігоря Білоуса розходяться: одні вважають таке рішення вірним і зваженим, а інші - суто політизованим і схожим на політичні "розбірки" всередині Кабміну замість реальних кроків до реформ.

Так, політичний експерт Юрій Палійчук вважає, що подолати тотальну корупцію в усіх соціальних сферах звільненням одного або двох чиновників неможливо. Замість поодиноких перевірок якнайшвидше необхідні системні й швидкі рішення уряду. "Корупція в Україні носить вертикальний характер. Це означає, що від самої лише зміни керівників служб і департаментів корупція нікуди не зникає, - стверджує експерт, - Приміром, система збору хабарів на тій же митниці й зараз працює, як годинник. Хабарі як брали, так і беруть.

Проте це не залежить ні від минулого керівника фіскальної служби, ні від теперішнього. Не залежатиме також і від майбутнього очільника структури.

Можна звільнити багатьох керівників департаментів, але глобально це проблем не вирішує. Інша справа, що останнім часом немало говорять про помітні проблеми Яценюка з залежністю від Коломойського.

Можливо, за допомогою відсторонення керівництва служби прем'єр хотів би від такого "тавра" дистанціюватися. Підозрюю, що призначення перевірки може означати чисто внутрішнополітичні "розбірки" в самому уряді, а не ефективні реформи. Така боротьба з корупцією - чисто вибіркова, а не системна. Провести справжні реформи можна тільки з інтенсивною роботою, а не поодинокими відстороненнями. Зміна одного прізвища результатів не принесе. Без тотальної боротьби з корупцією нічого не зміниться. Зміняться тільки люди, які цією корупційною системою керуватимуть". Політолог і аналітик, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає рішення Кабміну про відсторонення керівництва ДФС суто політичним, бо стосується воно насамперед державних чиновників першого рангу.

"Державна фіскальна служба акумулює доходи України і формує бюджет держави. Коли ж коштів на пенсії та інші соціальні виплати не вистачає, то це, звісно ж, негативно впливає на всю економічну ситуацію в країні, поглиблює й без того потужну фінансову кризу. В такій ситуації прем'єру просто необхідно було знайти когось винного, знявши відповідальність за всі проблеми з себе і Кабміну в цілому. Популярність самого прем'єра в суспільстві падає, незадоволення урядом росте. Вірогідно, саме через це Яценюк і зайнявся податковою і митницею. Бо податки - це барометр, який який вказує стан ефективності уряду і самого прем'єр-міністра. Виглядає ситуація так, ніби Прем'єр-міністр сказав "а", проте не озвучив "б".

Призначивши перевірку ДФС, йому варто було при цьому чітко сказати суспільству, що ж у службі відбувається не так. Показати, що підозри невипадкові. Пояснити, за що відповідає Міністерство фінансів та Міністерство економіки, а за що - фіскальна служба. Натомість чуємо від нього лише нечіткі припущення".

"Загальні пропозиції реформувати податкову сферу і митницю - однозначно правильна риторика. На реформуванні ДФС постійно наголошують тепер не тільки різні верстви суспільства України, а й міжнародні інституції. Інша справа, як ці реформи втілюються в реальності. На даний момент би утримався від однозначних оцінок, оскільки про якісь зміни можна буде говорити тільки з часом, - каже Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера (The Bleyzer Foundation).

Громадський діяч та експерт Карл Волох припускає, що в призначенні перевірки є раціональне зерно. "Ми живемо в часи, коли зайва перевірка діяльності будь-якої державної структури точно не заважить. Особливо знаючи, що раніше діяла централізована схема переведення в готівку і виведення із оподаткування. Схема була тотальна і централізована. Задіяні в ній були десятки тисяч людей. Відсторонення від виконання обов'язків керівництва Державної фіскальної служби прем'єр-міністром свідчить про підозри, що старі схеми "уряду Януковича" в цій установі можуть діяти й зараз. В будь-якому разі, відповідальність за втрати бюджету від старих корупційних схем таки чи інакше нестиме влада. Ініціювання додаткової перевірки, очевидно, означає спробу дізнатись точно, які ж саме процеси там відбуваються. Врятує таке рішення прем'єра чи ні - невідомо. Час покаже".

"Згоден з думкою, що рішенням відсторонити керівництво ДФС від виконання обов'язків Яценюк перекладає відповідальність за відсутність власних кроків до реформ на когось іншого, знімаючи її таким чином з себе. Проте податкова сфера завжди була наскрізь корумпованою, це теж правда. Одне іншого не виключає. Але, коли знаєш, що підлеглі корумповані і нічого не робиш тривалий час, то фактично поділяєш відповідальність", - коментує приватний підприємець і громадський діяч, віце-президент УСПП Валерій Пекар.

Сам голова ДФС вважає, що деякі скептичні настрої щодо діяльності служби викликані насамперед недостатньою інформованістю про те, що насправді відбувається в податковій сфері. "Є зміни, які помітні відразу, а є такі, які стануть відчутні за рік-два", - каже Білоус.

Голову ДФС асоціюють також із розробкою "податкового компромісу", який набув чинності 17 січня 2015 року і який передбачає "пробачення" підприємцям раніше недоплачених податків без подальшого кримінального переслідування. За словами самого Білоуса, це крок за кроком дозволить вивести з тіні більшу частину зарплат "у конвертах". Нагадаємо, Ігор Білоус очолив Державну фіскальну службу з червня минулого року. Перед тим з березня керував Державною податковою службою.