ua en ru

Протягом 2017 року Нацбанк перевірив 1018 пунктів обміну валют

Протягом 2017 року Нацбанк перевірив 1018 пунктів обміну валют Фото: НБУ за рік виявив 115 нелегальних обмінників" (РБК-Україна)

В ході перевірок було виявлено 115 нелегальних пунктів

У 2017 році Національний банк у межах своїх повноважень перевірив на дотримання законодавства 1018 пунктів обміну валют небанківських установ по всій Україні та в столиці. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Найбільш істотними порушеннями валютно-обмінних операцій стали:

- проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;

- виявлення при перевірці значної невідповідності між обсягами готівкових коштів в касі обмінного пункту і звітними бухгалтерськими документами;

- не надання у ході здійснення перевірки документів, матеріалів, інформації за запитом уповноваженого працівника НБУ;

- перешкоджання проведенню перевірки

В результаті перевірок, НБУ відкликав генеральну ліцензію на здійснення зазначених операцій у одного небанківської фінансової установи.

При проведенні перевірок легальних пунктів обміну валют Національним банком також було виявлено 115 пунктів обміну валют, які працювали нелегально: в Києві, в Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Чернівецькій областях.

Інформацію про нелегальних обмінних пунктах Національний банк передає в правоохоронні органи.

Дані про виявлених нелегальних обмінних пунктах з відповідними фото Національний банк також розміщує на своєму офіційному сайті в розділі "Незаконні пункти обміну валюти".

Детальну інформацію про виданих Національним банком генеральних ліцензій небанківським фінансовим установам можна знайти на офіційному сайті НБУ в пошуковій системі "Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)".

Крім того, згідно постанови правління НБУ № 962 від 01 липня 2016 року діє реєстр приміщень, які здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

Нагадаємо, Національний банк України в рамках лібералізації валютного регулювання скасував низку норма, що обмежували операції по купівлі валюти.