ua en ru

Процес ратифікації УА України та ЄС може зайняти близько двох років, - співдоповідач ПАРЄ

Процес ратифікації угоди про асоціацію (УА) України та ЄС може зайняти два роки. Про це на підсумковій прес-конференції заявила співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Маіліс Репс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як відомо, завтра планується парафування УА та угоди про ЗВТ з ЄС ... Я не можу сказати, що це просто технічний момент. Ця угода потрібно як Україні, так і ЄС", - сказала Репс.

У той же час, за її словами, після парафування повинен послідувати досить тривалий процес ратифікації угоди всіма національними парламентами ЄС. Вона зазначила, що "при самих скромних оцінках, цей процес міг би зайняти два роки". "Але потрібно враховувати, що ЄС дуже пильно стежить, і всі європейські країни дуже уважно стежать за тими процесами, що відбуваються в Україні, за тим, як реформується судова система, кримінальне законодавство ... Також ЄС стежить за тим, що буде з опозицією України, і як пройдуть парламентські вибори", - зазначила Репс.

Також співдоповідач підкреслила, що ПАРЄ братиме участь у процесі моніторингу парламентських виборів: "Ми будемо дуже уважно стежити за ходом виборчої компанії і самими виборами".

Нагадаємо, 21 березня директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив, що сподівається, що 30 березня у Брюселі заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін парафує угоду про асоціацію України з Європейським Союзом.