ua en ru

Держкомпідприємництва погодив проект наказу про спрощену процедуру допуску підприємств до електронного декларування

Кількість критеріїв для включення та виключення суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності з реєстру підприємств, допущених до електронного декларування, буде зменшена. Проект відповідного наказу Державної прикордонної служби погодив Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва.
Зокрема, у документі прибираються такі критерії, як вимога до підприємства не менше року проваджувати зовнішньоекономічну діяльність, пов'язану із переміщенням товарів через митницю, та відсутність спеціальних санкцій. Також з умов електронного декларування виключений критерій, який вимагав, щоб посадові особи підприємства не притягувалися до кримінальної відповідальності за вчинення контрабанди або до адміністративної відповідальності за вчинення порушення митних правил.
Разом з тим, у проекті наказу передбачено, що підприємство має подавати заяву про включення до реєстру безпосередньо до Держмитслужби, а не до митного органу оформлення, який потім відправляє їх до Держмитслужби. Такий порядок існує нині і затягує процес включення підприємств до реєстру підприємств, допущених до електронного декларування. Водночас новий проект наказу дає право включати до даного реєстру і митних брокерів.