ua en ru

Проти будівництва кордону виступають російські ЗМІ, ОБ, Тимошенко та "Інтер", - Яценюк

Проти будівництва кордону виступають російські ЗМІ, ОБ, Тимошенко та "Інтер", - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Проти будівництва кордону виступають російські ЗМІ, "Опозиційний блок" (ОБ), Юлія Тимошенко та телеканал "Інтер". Про це заявив лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським ЗМІ.

"Кордон повинен бути збудований. Кордон – це не Великий китайський мур. Кордон – це перша лінія оборони згідно з проектом, який розроблений спеціальними інститутами", - заявив він.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно критики проекту державного кордону, Яценюк підкреслив: "Уявіть, що ви хочете купити будинок. Віддали будівельникам 10% грошей. Приходите до них і кажете: де мій будинок? А там фундамент стоїть тільки та перший поверх. Ви кажете: мене це не влаштовує… Проект завершено тільки тоді, коли він повністю профінансований і зведений".

Яценюк наголосив, що уряд під його головуванням почав будувати кордон із Росією, що не робилося протягом 25 років незалежності: "Я чітко зазначив, що це перша лінія оборони. Проект розробили спеціальні інститути, які запрошували в тому числі експертів з Ізраїлю, з країн-членів ЄС".

"Це не проект проти танків. Його ніхто ніколи таким не будував. Це такий самий проект, як зараз будують в Литві. Де стоять розумні модулі, є рокадна дорога, сітка, засоби електронного контролю, застосовуються безпілотники. Це облаштування державного кордону країни", - підкреслив лідер "Народного фронту".

"Поїдьте подивіться в Харкові той відрізок кордону, де добудовано. Де стоять бойові модулі, літають безпілотники… Прикордонна служба ніколи такого раніше не робила, але вони почали. Тобто в країні нарешті з’явився кордон!" - додав він.

Крім того, нагадав Яценюк, спочатку проект оцінювали в 1 мільярд американських доларів, "але після трьох ітерацій він став коштувати 4 мільярди гривень, що за нинішнім курсом – 150 мільйонів доларів": "Тобто ми скоротили вартість цього проекту в шість разів".

"Якщо десь якась будівельна фірма щось неправильно зробила і десь щось "спилили" - нехай відповідають. Я не будівельник, я прем’єр колишній, а тоді – діючий прем’єр. Я не будівник кордонів, я політик. І я виконав і буду виконувати свою політичну місію і функцію. В країні буде кордон", - сказав він.

"Хто критикує проект "Стіна"? Російські ЗМІ, Опозиційний блок, Тимошенко і канал "Інтер"... Мене взагалі дивує постановка питання, коли люди виступають проти кордону! Причому в нас найдовший кордон в Європі. І ці люди виступають проти кордону з ким? З воєнним союзом ОДКБ, де Білорусь і Російська Федерація? Це з ними нам не треба кордону?! Я не заодно з такими політиками, я проти них. Проти тих, хто виступає проти будівництва державного кордону", - наголосив Арсеній Яценюк.