ua en ru

Проти керівників Компартії Молдови збуджена кримінальна справа за фактом шахрайства

Генеральна прокуратура Молдови порушила кримінальну справу проти керівників найбільшої в країні опозиційної Партії комуністів республіки (ПКРМ), звинувачуючи їх в шахрайстві, здійсненому в особливо великих розмірах, при покупці нерухомості для офісу партії в Кишиневі. Як повідомили РБК в Генпрокуратурі Молдови, встановлено, що представники ПКРМ шляхом шахрайства і зловживання довірою змусили колишніх власників нерухомості по вул.Николая Йорга, 11 в Кишиневі погодитися продати будівлю за заниженою ціною. Нерухомість належала Громадській асоціації "Будинок працівників загальної освіти Кишинева".
Як наголошують прокурори, представники ПКРМ шляхом шахрайства і зловживання довірою змусили членів асоціації погодитися на продаж приміщень площею 0,179 га за надмірно низькою ціною. За даними Генпрокуратури Молдови, в цілях незаконного отримання майна представники ПКРМ завірили колишніх власників, що фінансуватимуть асоціацію із коштів державного бюджету, придбають для цієї організації автобус і нададуть низку інших переваг, зокрема приватизацію асоціацією площі в 186,1 кв. м в будівлі на центральному проспекті Штефана чіл Маре в Кишиневі.
За словами прокурорів, укладення договорів купівлі-продажу вказаного майна відбулося в результаті тиску керівництвом ПКРМ, що обіймає високі державні посади, на членів асоціації, зокрема безпосередньо на її керівника. Зокрема, встановлено, що тиск чинив тодішній Президент Молдови, голова ПКРМ Володимир Воронін.
По даному випадку Генпрокуратура Молдавії почала кримінальне переслідування за фактом шахрайства, здійсненого в особливо крупних розмірах.
У свою чергу, представники ПКРМ відкидають звинувачення і розцінюють дії Генпрокуратури Молдавії як нападки перед виборами. Юрист ПКРМ Сергій Сирбу заявив журналістам, що розцінює дії Генпрокуратури Молдавії як що порочать імідж парламентської опозиції напередодні виборів. За його словами, контракти на придбанні нерухомості по ул.Н.Йорга, 11 є законними.