ua en ru

Проти російського палива на українських АЕС ведеться спланована піар-кампанія, - експерт

Російське ядерне паливо ТВЗА працює надійно на всіх атомних станціях. Про це РБК-Україна заявив професор кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету Володимир Кіров, коментуючи публікації про деформацію і розгерметизацію російського ядерного палива на Південноукраїнській АЕС в 2011 році.

За словами експерта, скарг на паливні збірки ТВСА немає. "Немає відомостей про розгерметизації паливних збірок ТВЗА, хоча я дуже ретельно стежу за всім, що відбувається", - зазначив він.

Говорячи про причини появи подібних публікацій, Кіров повідомив, що в даний момент ведеться кампанія, спрямована на виправдання використання в Україні ядерного палива компанії Westinghouse. "Ми працюємо з російським паливом вже десятки років, і на нього немає ніяких нарікань. Очевидно, що його хочуть очорнити для того, щоб легалізувати і виправдати необхідність переходу на інше паливо", - заявив він.

Експерт зазначив, що розгерметизації збірок ТВЗА не було ні на одній атомній станції України, хоча за технічними умовами допускається, що один відсоток збірок, завантажених в активну зону, може отримати розгерметизацію. "Це не призводить до підвищення радіоактивності теплоносія", - додав він.