ua en ru

Проти Л.Кучми порушено кримінальну справу, - Р.Кузьмін (доповнення)

Проти екс-Президента України Леоніда Кучми у понеділок, 21 березня, було порушено кримінальну справу. Про це на прес-конференції заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Дійсно, стосовно Л.Кучми порушено кримінальну справу. Він підозрюється у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і в незаконних діях стосовно (журналіста Олексія) Подольского... Л.Кучма обмежений на сьогодні у пересуванні", - заявив Р.Кузьмін, і додав, що обвинувачення Л.Кучмі ще не пред'явлені.
За його словами, "Л.Кучма підозрюється у перевищені влади і дачі незаконних розпоряджень керівництву МВС, що призвело до вбивства Г.Гонгадзе".
Відповідаючи на запитання про причетність спікера парламенту Володимира Литвина, перший заступник ген прокурора зазначив: "Буде перевірено всі версії і відповіді ви отримаєте після розслідування основної справи".

Р.Кузьмін також зазначив, що Л.Кучмі заборонено виїзд за кордон, відповідне розпорядження надіслано до Держприкордонслужби.
Нагадаємо, Апеляційний суд Києва підтвердив рішення Печерського суду про начебто незамовний характер убивства журналіста, тим самим відмовивши стороні вдови Г.Ґонґадзе. Її адвокат Валентина Теличенко тоді заявила, що прокуратура намагається зменшити провину Олексія Пукача й уберегти від відповідальності замовників убивства Г.Ґонґадзе.
В середині вересня 2010 р. прес-секретар Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко повідомив РБК-Україна, що колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко був замовником вбивства журналіста Г.Гонгадзе. Кримінальна справа щодо замовника вбивства закрита у зв'язку зі смертю обвинуваченого.
Також він заявив, що єдиним обвинувачуваним по даній справді є О.Пукач. Йому висунута низка обвинувачень, серед яких "умисне вбивство при обтяжуючих обставинах, вчинене на замовлення".
Журналіста Г.Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 р. На початку листопада того ж року в Таращанському лісі в Київській обл. був виявлений обезголовлений труп, який експертиза згодом визнала тілом зниклого журналіста.
У листопаді 2000 р. лідер соціалістичної партії України Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи, передані йому колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченком, нібито зроблені в кабінеті екс-Президента Леоніда Кучми, які свідчать про причетність колишнього глави держави до вбивства Г.Гонгадзе.
Після "касетного" скандалу М.Мельниченко з 2000 р. декілька років прожив в США. За словами самого майора, ці розмови він записував на диктофон, який підкладав під диван в кабінеті глави держави.
Підозрювані в причетності до вбивства були затримані в лютому 2005 р. Ними виявилися троє співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС: Валерій Костенко, Олександр Попович і Микола Протасов. У ході судового процесу всі підозрювані зізналися в тому, що 16 вересня 2000 р. у супроводі генерал-лейтенанта міліції О.Пукача і за його наказом вивезли Г.Гонгадзе за межі Києва.
У 2008 р. Апеляційний суд Києва визнав винними трьох колишніх співробітників МВС. Колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Головного управління кримінального розшуку МВС О.Пукача, який з 2003 р. перебував у міжнародному розшуку, затримали 21 липня 2009 р. Генпрокуратура 24 липня 2009 р. висунула офіційне обвинувачення О.Пукачу в співучасті у вбивстві журналіста Г.Гонгадзе.