ua en ru

Протести в Румунії не вщухають: активісти вимагають повної люстрації корумпованих чиновників

Протести в Румунії не вщухають: активісти вимагають повної люстрації корумпованих чиновників Фото: Протести в Румунії

Четверта ніч Майдану в Румунії пройшла спокійно

Після трагедії в нічному клубі, де через недотримання правил безпеки загинуло 32 людини, у Румунії почались масові акції протесту проти корумпованості влади, які не вщухають вже чотири дні. Про це передає 5 канал.

Так, уряд пішов у відставку, але для протестувальників цього виявилось мало.

Про відставку напередодні заявив прем'єр-міністр Віктор Понта: він сказав, що не хоче боротись з народом і розуміє їх прагнення покарати усіх винних у трагедії. Також пішов з посади і мер округу, де розташований нічний клуб.

Та люди вимагають повної люстрації корумпованих чиновників. А окрім того, скорочення кількості парламентарів, зняття недоторканності з депутатів, збільшення фінансування галузі освіти та охорони здоров'я.

Раніше повідомлялося, що в Румунії після відставки прем'єр-міністра Віктора Понти продовжилися масові протести, демонстранти вимагають дострокових виборів.

Нагадаємо, пожежа у нічному клубі відбувся минулої п'ятниці, 30 жовтня. Під час концерту в приміщенні застосували піротехніку, хоча ліцензії на її використання у власників не було. У результаті клуб загорівся, у пожежі загинуло 32 людей. Власники клубу вже арештовані, їх підозрюють у вбивстві з необережності.

3 листопада близько 15 тис. демонстрантів вимагали відставки голови уряду, міністра внутрішніх справ і голови району, в якому знаходився клуб. У середу, 4 листопада, прем'єр-міністр Румунії в телезверненні до громадян в середу сказав, що він подає у відставку.

"Я сподіваюся, що відставка уряду задовольнить тих, хто вийшов на вулиці", - сказав він.

Міністр внутрішніх справ країни Габріель Опреа і мер району Бухареста, де сталася пожежі, також пішли у відставку.