ua en ru

Протести у Молдові: опозиція вимагає відставки уряду

Протести у Молдові: опозиція вимагає відставки уряду Фото: протести у Молдові (twitter.com/NadejdaH)

Протестувальники ухвалили резолюцію з вимогою відставки уряду та анулювання змішаної виборчої системи

Учасники опозиційних протестів у Молдові вимагають відставки уряду і кримінального переслідування тих, хто причетний до крадіжки мільярда доларів з банківської системи республіки. Про це йдеться в резолюції, ухваленій ввечері 26 серпня у результаті акції, передає "Радіо Свобода".

У так званій "Резолюції загальних зборів громадян Молдови" уряд, очолюваний Демократичною партією на чолі з мільярдером Володимиром Плахотнюком, звинувачується у "зубожінні населення і масовій міграції; зриві зовнішнього фінансування Молдови; загрозі подальшому виконанню Угоди про асоціацію з Євросоюзом".

Крім того, у резолюції висловлюється стурбованість "антидемократичними діями влади" і "відсутністю прогресу в розслідуванні крадіжки мільярда доларів з банківської системи Молдови".

Протестувальники також вимагають анулювати змішану виборчу систему; організації та проведення вільних і коректних виборів за пропорційною системою; визнання результатів виборів мера Кишинева, анульованих рішенням судів; припинення переслідування опозиції.

Автори резолюції також вимагають ухвалення в Молдові "закону Магнітського", який, на їхню думку, міг би забезпечити непідкупність молдовських чиновників.

Нагадаємо, у неділю, 26 серпня, у центрі столиці Молдови Кишиневі тисячі людей вийшли на антиурядовий протест.