ua en ru

Протести в Ірані: влада відпустила 70 затриманих демонстрантів

Протести в Ірані: влада відпустила 70 затриманих демонстрантів Фото: протести в Ірані (KajalMohammadi twitter)

Голова парламенту Ірану закликав перевірити дії правоохоронців стосовно протестувальників

У неділю, 7 січня, в Ірані з в'язниць були несподівано відпущені десятки раніше затриманих демонстрантів. Про це повідомляє DW.

За словами генерального прокурора Ірану Аббаса Джафарі Долатабаді, всього звільнили 70 осіб. Прокурор зазначив, що ця тенденція продовжиться, однак це не стосується тих, хто закликав до заворушень і активно брав участь в них.

Також видання зазначає, що після тривалих масових протестів голова парламенту Ірану Алі Ларіджані зажадав від чиновників провести масштабну перевірку, в тому числі, і щодо дій органів правопорядку стосовно затриманих демонстрантів.

"Ми не хочемо, щоб права людей порушувалися тільки тому, що вони висловили критику", - заявив прес-секретар Ларіджані Бехрус Нематі.

Він зазначив, що якщо при затриманні були допущені помилки, вони повинні бути неодмінно виправлені.

Нематі додав, що уряду слід винести вимоги демонстрантів на порядок денний і ретельно їх перевірити. Поліція і спецслужби повинні негайно підготувати доповідь про протести і затримання для комісії з безпеки. Крім того, на думку прес-секретаря, затриманим демонстрантам, особливо студентам, потрібно забезпечити допомогу адвокатів.

Нагадаємо, Революційна гвардія Ірану заявила про придушення протестів в країні, викликаних "іноземними ворогами".