ua en ru

Шахтарі, що протестують під Кабміном, вимагають відставки Демчишина

Шахтарі, що мітингують біля стін Кабміну шахтарі, представляють десятки вугледобувних підприємств різних регіонів України та вимагають відставки міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, звинувачуючи його в непрофесіоналізмі, розвалі галузі та здачі національних інтересів України. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

За його словами, знищуючи свою вугільну промисловість, Україна потрапляє в залежність від Росії не тільки за газом, але й за вугіллям, та електроенергією. На думку Волинця, необхідно припинити повальне закриття підприємств, погасити борги по зарплаті і повернути норму про оподаткування доходів гірників у розмірі 10%.

Як заявив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, уряд позбавив галузь підтримки, не давши ні копійки на розвиток і технічне оснащення, капремонт і будівництво". "Мова йде про долю 160 тисяч шахтарських сімей, 15 лютого переглядатиметься бюджет, і ми хочемо, щоб прем'єр і Кабмін врахували наші вимоги", - зазначив Турманов.

Щоб продемонструвати ставлення глави відомства до проблем шахтарів, учасники акції принесли чиновнику "останню сорочку".

еред ключових вимог гірників також називається розрив кабального контракту на імпорт електроенергії з Росії, укладений Володимиром Демчишиним. Учасники акції впевнені: договір суперечить інтересам країни - міністр дотує російських шахтарів, замість того, щоб рятувати українську вугільну галузь. Наприклад, українським ТЕС за 1 кіловат сплачується 72 копійки, Росії - 85 копійок.

Мітингувальники впевнені, що "спонсорувати" російську енергетику Україна зобов'язалася не тільки в періоди гострого дефіциту електроенергії: під загрозою санкцій у розмірі 2 млрд грн країна змушена буде проводити закупівлі круглий рік. Контракт Демчишина на імпорт електроенергії з Росії, вважають гірники, поховає вітчизняну енергетику. "Українське вугілля буде ніде спалювати, десятки тисяч шахтарів залишаться без роботи і засобів існування. Зросте соціальна напруженість. В розряд депресивних потраплять цілі регіони", - впевнені вони.

За інформацією профспілок гірників, після початку імпорту електроенергії з Росії, ТЕС вже недозакупили понад 100 тисяч тонн українського вугілля марки "Г". Немає вироблення - ні зарплат: борги перед працівниками на державних шахтах зростають. ДП "Енергоринок" заборгував генеруючим підприємствам близько 16,3 млрд грн, відповідно у енергетиків немає достатньо коштів, щоб розрахуватися з гірниками. На думку учасників пікету, Міненерговугілля усунувся від вирішення даної проблеми. Шахтарі впевнені: у настільки складний період керувати міністерством повинен професіонал, знає проблеми галузі. Якщо уряд не прислухається до цих вимог, гірники обіцяють особисто "люструвати" міністра.

Раніше повідомлялося, що сьогодні під будівлею Кабінету міністрів України в Києві проходить мітинг, на якому до 500 шахтарів вимагають дотацій для вугільної галузі.

Шахтарі, що протестують під Кабміном, вимагають відставки Демчишина

Шахтарі, що протестують під Кабміном, вимагають відставки Демчишина