ua en ru

Промислові прибутки Китаю в липні знизилися на 5,4%

Промисловий сектор Китаю повідомив про різке падіння прибутків в липні, передає Reuters. Сукупний промисловий прибуток скоротився на 5,4% в липні в річному вирахуванні до 366,8 мільярда юанів, після зниження на 1,7% в червні, повідомило в понеділок Національне бюро статистики.

Прибутки китайських компаній зменшуються, так як економіка сповільнюється, незважаючи на спроби уряду підтримати її зростання.

Слабкі липневі дані сколихнули побоювання, що тенденція стабілізації економіки, можливо, виявилася нетривкою, і спад може продовжитися.

"За історичними стандартами ці дані слабкі і підкреслюють погані показники економіки", - сказав Даріуш Ковальчик з Credit Agricole CIB.

Він сказав, що ця статистика може змусити уряд оголосити про нові заходи, такі, як прискорення виплати експортних податкових вирахувань та збільшення експортного кредитного страхування.

Прем'єр Китаю Вень Цзябао сказав на вихідних, що в третьому кварталі уряд запустить нові заходи для стабілізації зростання експорту.

У перші сім місяців року промислові прибутки скоротилися на 2,7% в річному численні, до 2,7 трильйона юанів (425 мільярдів дол.).

З 41 галузі промисловості, які відстежує бюро статистики, 25 відзвітували про зростання прибутку, а 15 - про падіння прибутку в перші сім місяців в річному численні. Один сектор - переробка нафти, коксівне вугілля та ядерне паливо - зазнав збитків.

Оскільки економічне зростання Китаю сповільнилося до трирічного мінімуму, інвестори переключилися на споживчі компанії, такі як автодилери, виробники продуктів харчування і роздрібні магазини, відповідно до аналізу балансів 350 китайських компаній, проведеному Reuters.

Прибутки виробників чорних металів впали на 60,8% в перші сім місяців в річному обчисленні, а прибутки виробників хімічних речовин скоротилися на 21,2%.

І навпаки, виробники і постачальники енергії і тепла відзначили стрибок прибутку на 29,3% в січні-липні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Автобудівники і компанії, що виробляють сільськогосподарські продукти, також почували себе добре в перші шість місяців: їх прибутки зросли на 10,2 і 16,6% відповідно.

Нагадаємо, валовий внутрішній продукт Китаю в II кварталі 2012 р. виріс на 7,6% в річному численні. Показник зростання ВВП Китаю в II кварталі 2012 р. став найнижчим з I кварталу 2009 р.