ua en ru

Промисловці, роботодавці та профспілки вимагають вето В.Ющенка на закон про підвищення соцстандартів.

Виконання закону про підвищення соціальних стандартів призведе до росту витрат держбюджету на цей рік на 3 млрд. грн., і близько на 70 млрд. грн. - наступного року. Про це нагадали представники промисловості, об'єднань роботодавців та профспілок на прес-конференції.

На їхню думку, відповідно зростуть і видатки на оплату праці недержавних підприємств. В умовах фінансової кризи це означатиме, що великі підприємства будуть змушені згортати виробництво, а малий бізнес опиниться на межі знищення. Наслідком цього буде подальший економічний спад та зростання безробіття, підкреслили учасники прес-конференції.

В.о. президента Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець відзначив, що за перше півріччя 2009 р. загальні збитки підприємств через світову фінансову кризу склали більше 6 млрд дол. «Введення у дію «підвищених соціальних стандартів» призведе тільки до збільшення цієї цифри. Тому спілка підприємців звернулася до Верховної Ради із вимогою не ухвалювати під час кризи популістських законів, які загрожують економіці, і до Президента - із вимогою скористатися щодо вже ухваленого закону своїм правом вето», - наголосив В.Биковець.

Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов повідомив, що введення у дію популістських передвиборчих «підвищень» призведе - тільки на такому величезному підприємстві, як «Дніпроазот» - до збільшення фонду оплати праці на 46,8%. О.Голубов зазначив, що такого ресурсу підприємство нині не має і не буде мати наступного року - відповідно, на «Дніпроазоті» будуть змушені або згорнути виробництво, або звільнити третину працівників. О.Голубов нагадав також, що під час перебування в уряді Партії регіонів, коли не було ніякої фінансової кризи, Микола Азаров на пропозицію збільшити мінімальну зарплату хоча б на 20 грн. з трибуни парламенту відповів знаменитим: «Да пішли ви всі».

Виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості «Укрлегпром» Тетяна Замороко підкреслила, що у випадку набуття чинності закону «Про підвищення соцстандартів» зростатиме заборгованість із зарплати. Крім того, це призведе до збільшення цін на продукцію вітчизняної легкої промисловості (від 7 до 20%), що зробить її неконкурентоздатною і завдасть величезних збитків усій галузі.

Президент української асоціації бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів Тетяна Кожевіна зазначила, що якщо Президент не заветує закон, надмірно зростуть нарахування на фонди соціального страхування, які мають платити підприємства. «Аби уникнути цього, всі зарплати знову платитимуться у тіні», - підкреслила Т.Кожєвіна. Вона вказала, що альтернативою існуючої системи нарахувань на фонди соцстраху має стати єдиний соціальний внесок, який давно вже сплачується у більшості розвинених країн.

А перший віце-президент Асоціації суднобудівників України Віктор Лисицький наголосив, що «Верховна Рада в чергове показала, що є звичайним політичним шулером». В.Лисицький повідомив, що за останні 9 місяців дефіцит платіжного балансу України сягнув небезпечної межі і склав 12 млрд дол. З них 11 млрд дол. - це відтік капіталу з країни, у якій парламент та опозиція наполягають на проїданні коштів під час фінансової кризи. В.Лисицький підкреслив, що нині зростання виробництва є надто невеликим - і українська економіка виживає головно за рахунок співпраці уряду із Міжнародним валютним фондом, цінових поступок, яких уряд домігся у газових угодах із Росією, та «більш-менш нормальної останнім часом політики Нацбанку». Так зване підвищення соціальних стандартів може призвести до проблем у стосунках із МВФ та до погіршення ситуації на валютному ринку. В.Лисицький переконаний: «Поки ми не отримаємо суттєвого пожвавлення економіки, підвищення соцстандартів є брутальною помилкою».

Нагадаємо, що ВР ухвалила закон «Про встановлення прожиткового мінімуму й мінімальної заробітної плати в 2010 р.». Прожитковий мінімум з 1 листопада 2009 р. повинен вирости до 701 грн. на місяць, а до кінця 2010 р. - до 875 грн. Мінімальна зарплата на 1 грудня 2010 р. повинна скласти 922 грн. У той же час Міністерство фінансів заявило, що неінфляційних джерел фінансування цих витрат немає.